Hlavní obsah

Lihový boss Březina vyšel z vězení, vzápětí skončil ve vazbě

– Olomouc

Šéf takzvané lihové mafie Radek Březina v pondělí opustil věznici poté, co si odpykal trest 16 měsíců za ukrývání zbraní v budově bývalého areálu Svitu ve Zlíně. Vzápětí byl ale zadržen a ještě v pondělí skončil znovu ve vazbě. Důvody souvisejí s jeho nepravomocným odsouzením k 13 letům vězení za nelegální obchody s lihem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u vyhlašování rozsudku v prosinci 2015

Článek

O znovu vzetí do vazby rozhodl olomoucký vrchní soud na žádost žalobce. V pondělí to sdělili Březinův advokát Filip Opatřil a mluvčí soudu Vladimír Lichnovský. Březina se chtěl vazbě vyhnout mimo jiné i nabídkou kauce. Jeho rodiče soudu nabídli pět miliónů korun.

Březina byl kvůli kauze takzvané lihové mafie ve vazbě od 25. října 2012, do výkonu trestu kvůli ukrývání zbraní byl přemístěn v červenci loňského roku. „Pan Březina si trest odpykával ve věznici v Heřmanicích. Dnes byl z výkonu trestu propuštěn, policie jej vzápětí omezila na osobní svobodě a následně se konalo vazební zasedání. Pan Březina navrhoval, aby do vazby nebyl brán a aby byla vazba nahrazena jiným opatřením. Vrchní soud ho však vzal do vazby,” řekl v pondělí obhájce Opatřil.

S Březinovým pobytem na svobodě po opuštění věznice nesouhlasil žalobce. Soud mu vyhověl, do vazby Březinu poslal kvůli obavě z útěku a opakování trestné činnosti. „Vrchní soud rozhodl uvedeným způsobem nejen proto, že obžalovaný byl již nepravomocně odsouzen k výraznému trestu odnětí svobody na 13 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou, ale také vzhledem k závažnosti a charakteru spáchané trestné činnosti a rovněž vzhledem k osobě pachatele a jeho roli v dané trestné činnosti,” řekl mluvčí soudu Lichnovský.

Škoda za šest miliard

Soud vzal v potaz i to, že je Březina zároveň stíhán i kvůli legalizaci výnosů z trestné činnosti, která s kauzou nelegálních obchodů s lihem souvisí.

Březina nabídl soudu výměnou za vazbu písemný slib a dohled probačního úředníka, podle soudu to však vzhledem k charakteru trestné činnosti, rozsahu způsobené škody a jeho postavení v organizované skupině nemůže adekvátně vazbu nahradit.

Výše škody, která podle obžaloby přesáhla rekordních šest miliard korun, hrála roli i v tom, že soud nepřijal ani nabízenou peněžitou záruku rodičů obžalovaného. „Zároveň je nutné dodat, že je třeba mít důvodné pochybnosti o důvěryhodnosti osob, jež tuto kauci nabízejí, neboť část nejbližších příbuzných obžalovaného je či byla rovněž trestně stíhána,” dodal Lichnovský.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Spolupracující obviněný Tomáš Březina (vpravo) u úterního vyhlašování rozsudku

Podle informací ČTK Březinův otec nabídl jako peněžitou záruku za syna tři milióny korun a matka dva milióny korun. Za jeho mladšího bratra Tomáše rodina nabídla již dříve kauci 15 miliónů korun, soud to přijal a přede dvěma lety jej propustil z vazby na svobodu.

Radka Březinu a dalších sedm lidí potrestal v souvislosti s nelegálními obchody s lihem olomoucký krajský soud loni v prosinci. Šéf mafie dostal nejvyšší trest 13 let, ostatním soud udělil tresty od čtyř do 12 let, jeden z mužů vyvázl s podmíněným trestem.

Podle rozsudku krajského soudu obrali stát na daních o 6,39 miliardy korun. Kauza od srpna leží u vrchního soudu. Většina obžalovaných se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání žalobce.

Reklama

Související články

Lihový boss Březina dostal 13 let vězení

Krajský soud v Olomouci v úterý poslal na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou lihového bosse Radka Březinu, jeho bratr Tomáš dostal čtyři roky, protože...

Výběr článků

Načítám