Hlavní obsah

Policejní mapa ukazuje, kde se vařily a pěstovaly drogy

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní Národní protidrogová centrála (NPC) v úterý zveřejnila mapu Česka, na níž jsou vyznačená místa, kde se za poslední rok podařilo odhalit varny pervitinu či pěstírny marihuany. Cílem projektu je zejména ochrana zdraví. Kriminalisté upozorňují, že při výrobě drog může docházet ke znečištění okolí nebezpečnými látkami, ale lidé běžně nemají moc šanci zjistit, že se v místě něco takového dělo.

Foto: www.mapavarenapestiren.cz

Mapa odhalených varen

Článek

Projekt lze najít na adrese www.policie.cz/mapavaren. Podle šéfa NPC Jakuba Frydrycha, který web v úterý představil novinářům, může být mapa vodítkem pro místní samosprávy, aby se zajímaly o následky spojené s odhalenými výrobnami.

Řešení následků výroby drog je podle Frydrycha opomíjené, přitom úzce souvisí se zdravím lidí. Zbytky chemikálií totiž zůstávají v okolí a například také znečišťují spodní vody.

„Při produkci metamfetaminu dochází ke vzniku mnoha nebezpečných plynů a aerosolů, které zásadně kontaminují prostor, ve kterém k varu dochází. Následně se mohou šířit obytným domem, až již přes společné prostory nebo vzduchotechniku,“ sdělil Frydrych. Pěstitelé vysoce kvalitní marihuany zase používají různé druhy chemických hnojiv.

Čištění takto zaneřáděných objektů je podle šéfa NPC složitá a finančně náročná věc, proto ji skoro nikdo neprovádí.

Policie podle statistiky odhalí ročně zhruba 220 pěstíren a 250 laboratoří na výrobu pervitinu. Podle Frydrycha je drogová produkce rozesetá po celém Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám