Hlavní obsah

Autem najel do skupiny lidí a srazil muže. Soud mu potvrdil 15 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Martina Fuchsy, který loni opilý najel autem do skupiny mladých lidí v Odrovicích na Brněnsku. Dovolání muže, který za pokus o vraždu dostal patnáctiletý trest vězení, označil NS za zjevně neopodstatněné.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Fuchsa u olomouckého vrchního soudu

Článek

„Dovolání obsahovalo především námitky, které byly uplatněny již v řízení před soudem prvního stupně a v odvolacím řízení," sdělila Simona Pešková, mluvčí Krajského soudu v Brně, který případ řešil jako první instance.

Fuchsovi nyní jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá jen ústavní stížnost. Musel by v ní argumentovat porušením svých základních práv.

Tragédie se odehrála loni na začátku srpna. Na narozeninové oslavě na hřišti se Fuchsa pohádal s kamarádem, jenž se zastal jeho přítelkyně. Fuchsa odjel autem, poté se na místo vrátil. Kamarád si to s ním šel vyříkat, Fuchsa z místa znovu odjel, poté se autem otočil a najel do skupiny lidí.

Část stihla uskočit, avšak jednoho člověka Fuchsa srazil. Muž utrpěl velmi těžká zranění s trvalými následky.

Byl opilý

Obžalovaný po nehodě zavolal policisty, ti mu naměřili 2,1 promile alkoholu. Fuchsa se u soudu bránil tím, že jednal ve stresu a strachu před dalším napadáním.

Obhajoba poukazovala také na migrénu, která se na nehodě mohla podepsat. Volant prý Fuchsovi na chvíli vypadl z ruky. Podle verdiktu však tomu chování muže před nehodou ani po ní nenasvědčuje.

Spojitost s nemocí vyloučili i znalci. Muž podle nich jednal v afektu umocněném alkoholem. Do lidí podle verdiktu najel s úmyslem pomstít se a předvést vlastní sílu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám