Hlavní obsah

Lékárnice se z trestu za podvody vykoupila

Právo, Patrik Biskup

Pojišťovnám zaplatila téměř půlmiliónovou škodu a dalších 80 tisíc korun věnovala na pomoc obětem trestných činů. To stačilo státnímu zástupci, aby podmíněně zastavil trestní stíhání bývalé hlavní lékárnice (47) krajské nemocnice v Domažlicích Jany S. za dlouhodobé švindlování s recepty na léky a zdravotnické pomůcky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud bude v tříleté zkušební době sekat latinu, její trestní rejstřík zůstane čistý.

Magistru farmacie policie obvinila z podvodu letos v červenci. „V pozici vedoucí lékárny od roku 2006 účtovala zdravotním pojišťovnám k úhradě léky a zdravotnické pomůcky, které nebyly vydány. Za takto získané finanční prostředky si obviněná odebrala jiné zboží ze sortimentu lékárny pro vlastní potřebu,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Hrozilo jí až pět let vězení

Škodu vyšetřovatelé vyčíslili na 490 tisíc korun. Lékárnici za to hrozilo až pětileté vězení. „Bylo rozhodnuto o podmíněném zastavení trestního stíhání. Usnesení nabylo právní moci  18. října,“ potvrdil Právu šéf domažlického státního zastupitelství Josef Vojta.

U úmyslných trestných činů lze stíhání podmíněně zastavit pouze v případě, že za jejich spáchání trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do pěti let. Obviněný se musí ke spáchané trestné činnosti doznat a nahradit škodu.

Tato možnost odklonu trestního řízení je určena zejména hříšníkům, u kterých byl spáchaný přečin ojedinělým excesem z jinak řádného života. „Obviněná žena tyto zákonem dané podmínky splnila,“ doplnil Vojta.

Případ kriminalisté začali prověřovat loni na podzim. Po domovní prohlídce v nemocnici její ředitelka Alena Vyrutová podezřelou lékárnici na hodinu odvolala z funkce a dohodla se s ní na okamžité výpovědi. Vyrutová tehdy tvrdila, že šlo o selhání jedince, nikoliv o systémové čachrování s léky v rámci nemocnice, na kterém by se podílelo více zaměstnanců.

Údaje v počítači chyběly

„Vypadá to na jednoho člověka, který obecně řečeno kradl,“ reagovala na záležitost už dříve šéfka nemocnice. Bývalý primář chirurgie domažlické nemocnice Michal Kravec prohlásil, že recepty, které byly předmětem machinací, pocházely z jeho oddělení, kde v té době pracoval jako vedoucí lékař manžel obviněné lékárnice.

„Přišla za mnou vrchní sestra, která mi sdělila, že máme velký nárůst v receptech na zdravotní pomůcky. Například na jednoho pacienta bylo napsáno šest stejných ortéz. Chtěl jsem zjistit přes elektronickou evidenci, který z lékařů nejvíce předepisuje recepty na tyto pomůcky. Ale takové údaje v počítači chyběly, takže jsme nic nezjistili,“ řekl Kravec.

Reklama

Výběr článků

Načítám