Hlavní obsah

Demoliční řidič Kadlec dostal za loňskou nehodu podmínku

• Aktualizováno
Právo, bja

Obvodní soud pro Prahu 2 v pondělí uložil již potřetí osmiměsíční podmíněný trest pro expolicistu Karla Kadlece za loňskou nehodu. Již dvakrát mu totiž nadřízený soud verdikt vrátil. Naposledy z důvodu, že rozsudek byl špatně vyhotovený. Pražský městský soud ovšem uznal, že důkazy svědčící o faktu, že Kadlec řídil opilý, jsou dostačující. Pondělní rozsudek není pravomocný. Kadlec také nesmí dva roky řídit.

BEZ KOMENTÁŘE: Karel Kadlec u soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Bývalý policista a učitel Policejní akademie za poslední rok a půl boural v Praze třikrát. Při největší havárii zdemoloval třicet vozů. Nyní ovšem soudy řeší jeho první nehodu.

Loni v březnu Kadlec nestihl ubrzdit svůj vůz a naboural do řidičky, která zastavila před přechodem. Následně s ní chtěl celou věc vyřešit a jet do práce, nicméně žena chtěla zavolat policii. Zřejmě proto se nakonec rozhodl odjet. Při couvání ale narazil do vozidla odtahové služby, které na místo přijelo.

Foto: Petr Horník, Právo

Expolicista Karel Kadlec u obvodního soudu v Praze.

Podle třech provedených orientačních dechových zkoušek měl v krvi 1,5 promile alkoholu. Obvodní soud pro Prahu 2 ho proto letos v květnu odsoudil k trestu odnětí svobody na osm měsíců s podmíněným odkladem na dva roky a k zákazu řízení na 2,5 roku. Kadlec se ovšem proti rozsudku odvolal a Městský soud v Praze verdikt zrušil, protože soudce nesouhlasil s formální stránkou rozsudku.

Soudce se omluvil

Za to se soudce Jiří Horký na začátku líčení omluvil. Při vynesení verdiktu se také soud na nadřízený orgán odkazoval. „Je notoricky známo, že hladina alkoholu v krvi se rovná hladině alkoholu v dechu, byl to právní závěr senátu Městského soudu v Praze, který jednoznačně uvedl, že veškeré provedené důkazy svědčí pro vinu obžalovaného,“ odůvodnil svůj rozsudek soudce Horký.

Městský soud v Praze také požádal prvoinstanční soud o doplnění výpovědi znalce, aby zdůvodnil, proč tři dechové zkoušky nejsou dostatečným důkazem, že Kadlec měl v krvi více, než jednu promile.

„Za této situace jsem se znovu snažil vyslechnout znalce. Znalec na místě řekl, že není možné jednoznačně ani z těch dechových zkoušek určit hladinu alkoholu v krvi, ale přesto jsem vázán právním názorem, protože bylo rozhodnuto o vině a trestu,“ dodal soudce.

Svědectví policistů

Právě dnes předvolaný znalec vysvětlil, proč není možné z dechové zkoušky zjistit hladinu alkoholu v krvi. U většiny populace se totiž převádí koeficientem, ale záleží na tělesné konstituci jednotlivce, rychlosti jeho spalování a dalších faktorech.

Kadlec tedy podle znalce mohl mít v době nehody v krvi méně než jednu promile alkoholu až 2 promile.

Státní zástupce Michal Muravský Právu sdělil, že Kadlece usvědčili i další důkazy. Například svědectví policistů ve voze, kde Kadlec sdělil, že se odmítne podrobit krevním testům a nedá ani vzorek moči na zpracování.

Kadlec před zahájením hlavního líčení novinářům zopakoval, že před jízdou alkohol nepil. Dodal, že jeho poslední nehodu právě řeší pražský Magistrát a ve správním řízení by mělo být brzy rozhodnuto.

V pátek 26. srpna na Vinohradech „ťukl“ dvě auta. Ačkoli na místě zasahujícím policistům připadal opilý, Kadlec se odmítl podrobit dechové zkoušce, a proto se nyní jeho nehoda řeší jako přestupek.

Přes třicet nabouraných vozů

V dubnu pak Kadlec na Vinohradech naboural třicet vozů a jeden kontejner. Po své „demoliční jízdě“ odmítl dechovou zkoušku, krevní testy ovšem prokázaly, že měl v krvi více než jedno promile alkoholu.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda bývalého policejního lektora Kadlece na pražských Vinohradech v srpnu 2016 (archivní video)Video: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám