Hlavní obsah

Vystrčení zadku na armádu USA není trestný čin, rozhodl soud

– Vyškov • Aktualizováno
Právo, Vladimír Klepáč

Podpraporčík v záloze Martin Zapletal se nedopustil trestného činu výtržnictví, když letos v květnu vystrčil holý zadek na americký vojenský konvoj projíždějící Vyškovem. Původně ho vyškovský soud potrestal trestním příkazem k desetiměsíční podmínce. Ve čtvrtek ale tento závěr změnil. Muž s podmínkou nesouhlasil, a proto se konal proces. Soudkyně Zdenka Kalová v něm rozhodla, že případ bude pouze postoupen Městskému úřadu ve Vyškově.

Osvobozený podpraporčík v záloze Martin Zapletal u souduVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Projedná jej jeho přestupková komise, která by mohla Zapletalovi uložit pokutu do pěti tisíc korun. Muž je českým armádním veteránem z misí v Kuvajtu i v bývalé Jugoslávii. Pochází z Náměště na Hané na Vyškovsku a jako voják a později policista pracoval deset let.

Nyní se živí jako řidič kamiónu. „Byl to nenásilný odpor. Americká armáda je největším agresorem na světě. Kvůli ní umírají vojáci, civilisté a děti. Měli bychom být rádi, že žijeme v zemi, kde je mír. Situace se totiž může změnit,“ řekl Právu po ukončení jednání. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání. Zatím se neví, kdy zasedne přestupková komise.

Zadek vystrčil dvakrát

Událost se stala 28. května po poledni. Zapletal stál s přáteli na ulici Víta Nejedlého nedaleko vyškovských kasáren, z nich vyjížděla jedna část amerického konvoje s těžkou vojenskou technikou. Když na ni vystrčil zadek, přijela policie. Strážci pořádku jej vyzvali, aby své jednání již neopakoval. Zapletal ale znovu vešel na okraj silnice a vystrčil holou zadnici.

Video zveřejněné Martinem Zapletalem na Facebooku.

„Přejezd americké armády přes naše území považuji za nelegální. Žádné pokřiky či volání protestujících nemůže voják na projíždějící těžké technice slyšet. Proto jsem použil jinou formu protestu a vystrčil na ně pozadí,“ vysvětlil Zapletal. Zdůraznil, že mezi vojáky, zvláště v anglosaských zemích, jde o poměrně rozšířenou formu, jak ukázat někomu pohrdání.

Podpraporčík v záloze tvrdí, že na vlastní oči viděl v misích, co je to válka a jak při ní trpí především civilisté. Armádu USA považuje za agresora, který střety vyvolává a neřeší je. Připustil, že jeho forma protestu může být pro veřejnost poněkud netradiční, na druhé straně se ale prý snažil, aby nikoho z přihlížejících na ulici, kromě vojáků, svým pozadím nepohoršil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám