Hlavní obsah

Zadeh neuspěl s námitkou podjatosti, soud může pokračovat dál

Právo, Petr Kozelka

Marně deklamoval několik dní obchodník Shahram Zadeh, obviněný z rozsáhlého krácení daní, svoje námitky proti předsedovi trestního senátu brněnského Krajského soudu v Brně Aleši Novotnému. Zadeh mluvil dokonce o tom, že policie, soudy i státní zastupitelství se chovají jako zločinecká skupina. Soudce ale ve čtvrtek námitky zamítl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obchodník Shahram Zadeh

Článek

Námitky proti soudci Novotnému zabraly několik desítek stran. „Dopouští se diskriminačního jednání, vyhrožoval mi. Pan soudce má neustále potřebu se vůči mně vymezovat a upozorňovat na můj původ, že nejsem narozený v Česku. Je to moje zodpovědnost jako občana, abych zveřejnil věci, které jsou nezákonné. Policie vytvořila důkazy, po prodloužení vazby tyto důkazy zase ze spisu mizely. Jde mi jen o spravedlivý proces,“ prohlásil mimo jiné Zadeh.

V námitkách hovořil o manipulaci se spisem či vyhrožování. Novotný ale bez mrknutí oka obchodníkovy námitky smetl ze stolu.

„Námitka podjatosti se zamítá, nejsou zde žádné skutečnosti, které by to v rámci různých konstrukcí pana obžalovaného dovozovaly. Vytváří tu nějaké zdání skupin, které vystupují vůči jeho osobě negativně. Je pravda, že znám pana státního zástupce, ale to proto, že podával obžaloby i dříve, takže k tomu kontaktu u soudu muselo dojít,“ konstatoval Novotný.

Soudce: Přesně podle rozvrhu Zadeha 

„Osobu pana obžalovaného jsem neznal a nemám nic společného ani s osobami z jeho okolí. Většinu námitek proti mně už dříve zmiňoval v trestních oznámeních, návrzích na kárné řízení nebo ústavní stížnosti. Je tu předstíraná virtuální realita, že je tu děláno vše špatně. Obžalovaný se snaží vsugerovat pojem nezákonný soudce. Opakovaně jsem ho již upozornil na manipulaci s fakty,“ upozornil Novotný s tím, že neobstojí ani námitka o tom, že Zadehův případ dostal nezákonně. „Bylo to přesně podle rozvrhu práce,“ dodal Novotný.

Zadeh už před vyhlášením usnesení o tom, že námitka podjatosti se zamítá, neskrýval pesimismus. „Určitě to zamítne,“ prohlásil.

Státní zástupce viní Zadeha a jeho dalších patnáct kompliců z rozsáhlých daňových úniků se škodou 2,5 miliardy korun. Podle spisu měli prostřednictvím 65 firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska. Zadehovi hrozí v případě uznání viny až 13 let vězení.

Začátek procesu se u soudu neustále oddaloval, neboť se z jednání omlouvali advokáti. Po dlouhých prostojích byl proces nakonec v březnu zahájen. Zadeh byl předtím propuštěn z vazby po složení rekordní kauce 150 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám