Hlavní obsah

Vraha knihovnice čeká detence, rozhodl znovu soud

Právo, zaš, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vrah, který loni v květnu ubodal mladou knihovnici v Horní Bříze na Plzeňsku, půjde do zabezpečovací detence. V pondělí o tom rozhodl Krajský soud v Plzni, který trest pro Vlastimila A. vyřkl už podruhé. Rozsudek není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž přivedla ozbrojená eskortaVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

První verdikt zrušil Vrchní soud v Praze kvůli rozdílným závěrům znalců ohledně posouzení duševní nemoci vraha.

Zatímco jeden znalec tvrdil, že Vlastimil A. trpí paranoidní schizofrenií, kvůli čemuž si neuvědomoval své chování, druhý znalec u muže diagnostikoval smíšenou poruchu osobnosti, což v pravém smyslu slova není duševní choroba. Krajský soud proto nechal zadat „superposudek”, jehož zpracovatelé se přiklonili k závěrům znalců z trestního řízení, kteří uváděli paranoidní schizofrenii.

Soud v pondělí vyslechl dva zástupce Národního ústavu duševního zdraví, kteří vypracovali superposudek. „Ústav navrhuje uložení posuzovaného do detence, a to z důvodu jeho nebezpečnosti pro společnost,” sdělil jeden ze znalců Miloslav Kopeček. Dodal, že kromě poruchy osobnosti muž nadále trpí paranoidní schizofrenií.

Rozpory mezi jednotlivými posudky podle znalců z ústavu způsobila rozdílná informovanost jednotlivých stran. „Lékaři z dobřanské nemocnice postupovali správně, my jsme ale jako znalci měli k dispozici více informací,” uvedl Kopeček. Ten spolu se svým kolegou vycházel jak z minulých vyšetření a posudků, tak z nového tříhodinového vyšetření prováděného z pozice Národního ústavu duševního zdraví.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla podezřelého z vraždy u nádražíVideo: Patrik Biskup, Právo

Vlastimil A. ubodal 28letou knihovnici loni 25. května. Policisté ho dopadli chvíli po činu na místní ubytovně. K vraždě se v zásadě doznal. „Byť tvrdil, že čin spáchala osoba jménem Lucie usídlená v jeho hlavě, je nutné říci, že jej bez jakýchkoli pochybností usvědčují další provedené důkazy,“ uvedl během únorového jednání soudce Martin Kantor.

Propuštěný ředitel

Svědci uvedli, že Vlastislav A. bral drogy a často si půjčoval peníze. Jeho stav se opakovaně zhoršoval a zlepšoval. Už dříve několikrát skončil na psychiatrii – naposledy to bylo loni v lednu v dobřanské nemocnici, když vyhrožoval smrtí své psychiatričce, u které se léčil.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Z Dobřan byl propuštěn tři měsíce před vraždou s odůvodněním, že chtěl na sebe jen upozornit. Tento postup kritizoval ministr zdravotnictví a ředitele léčebny odvolal z funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám