Hlavní obsah

Policie zadržela a obvinila státní zástupkyni Máchovou z přijetí úplatku

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie ve středu zadržela a obvinila pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Máchová je známá z kauzy Opencard a před zhruba půl rokem byla přeřazená na netrestní úsek pražského městského státního zastupitelství poté, co u ní v kanceláři ÚOOZ provedl domovní prohlídku. Kauza se týká vynášení informací z trestních řízení, policisté zároveň rozšířili obvinění dvěma již stíhaným lidem.

Foto: ČT24.cz

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Článek

„Byli jsme informováni o jejím zadržení. S bližšími informacemi se obraťte na dozorové státní zastupitelství,“ potvrdila ve středu informace Práva mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Policisté Máchovou podle dřívějších informací spojují s hlavním obviněným v rozsáhlé kauze Bereta zaměřené na dlouhodobé obchodování s citlivými policejními informacemi. Tím je někdejší policista a současné soukromé očko Igor Gáborik, který měl od svých kontaktů uvnitř struktur policie nebo dalších orgánů dlouhodobě nakupovat neveřejné informace.

Případ dozoruje Bradáčová

A podle policejních dokumentů, se kterými mělo Právo možnost se seznámit, mu měla citlivá data dodávat i Máchová.

Celou kauzu, v jejímž rámci byl obviněn také vysoký důstojník dnes už neexistující protikorupční policie Radek Holub, osobně dozoruje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Věc zpracovávají příslušníci Národní protidrogové centrály a jde o případ, kde již probíhá vyšetřování. Dnešního dne policie proti dvěma osobám rozšířila trestní stíhání, a to pro zneužití pravomoci úřední osoby, u jedné z nich ve formě návodu,“ přiblížila Bradáčová. Doplnila, že dále kriminalisté nově obvinili třetí osobu, u ní se jedná o zneužití pravomoci úřední osoby a zločin přijetí úplatku.

„Jedna z osob byla zadržena z důvodu možného ovlivnění svědků s tím, že nyní probíhají vyšetřovací úkony. Pokud nynějšími výslechy bude obava z ovlivnění svědků rozptýlena, tak bude tato osoba propuštěna ze zadržení,“ podotkla Bradáčová.

Na otázku Práva, zda je mezi obviněnými Máchová a jestli je ona právě tou, koho ve středu policie zadržela, vrchní státní zástupkyně odvětila: „Mohu pouze potvrdit, že mezi těmi třemi stíhanými je i jedna osoba v pozici státního zástupce.“

Žalobkyně velkých kauz

Původně případ, související s možným propojením klíčových lidí z bezpečnostních a justičních kruhů s podsvětím, vedli policisté z protimafiánské jednotky vedené Robertem Šlachtou. Po jeho odchodu do civilu a sloučení obou klíčových celostátních útvarů letos v létě přešel spis i s jeho zpracovateli pod protidrogovou centrálu.

Šlachta přitom už dříve naznačoval, že právě akce Bereta mohla být jedním z důvodů, proč se vedení policie mělo rozhodnout „jeho“ útvar sloučit s protikorupční jednotkou.

Máchová už byla krátce zadržena a vyslechnuta na jaře po obvinění Gáboríka a Holuba.

Právo v této souvislosti informovalo, že podle policie se měla Máchová scházet s Gáboríkem pravidelně, přičemž spojku jim měl dělat i její životní partner Bohumil Holubec.

V minulosti Máchová čelila ostré kritice zejména kvůli svému působení v rámci kauzy Opencard, kterou u soudu „odnesly“ pouze malé ryby, zatímco magistrátní špičky z doby primátorování Pavla Béma (ODS) se vyšetřování a soudních líčení účastnily pouze jako svědci.

Máchová stála také za podáním obžaloby na více než desítku pozdějších pražských radních včetně dvou primátorů – Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (TOP 09), které vinila z nezákonného zadání zakázky na další provozování Opencard pro společnost Haguess. Oba politici za to spolu s dalšími třemi lidmi dostali letos v srpnu u soudu zatím nepravomocně podmíněné tresty.

V minulosti měla Máchová na starosti mimo jiné také případ, ve kterém byli obžalováni z tunelování tiskárny hlavní svědci proti lobbistovi Ivo Rittigovi v kauze předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik – podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám