Hlavní obsah

Sběrači konopí budou chtít po policii za zákrok odškodnění

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to rok, co dnes čtyřicetiletého muže a jeho tehdy sedmnáctiletého syna napadly dvě policejní hlídky při sklizni technického konopí na poli v Bukovanech na Českolipsku. Ve zhruba desetičlenné skupině oba muži pracovali jako brigádníci pro stavební společnost, která rostliny pěstovala, aby je mohla legálně zpracovat.

Foto: Profimedia.cz

Oba napadení muži sklízeli na poli v Bukovanech na Českolipsku technické konopí.

Článek

Policisté tam tehdy podle vyjádření vyjeli, aby ověřili, zda sběrači mají potřebné doklady a pověření. Tvrdili, že jeden z mužů opakovaně neuposlechl jejich výzvy a „kladl aktivní odpor“.

Proti němu prý museli použít donucovací prostředky, stejně jako proti mladíkovi, který otce bránil. Jenže Generální inspekce bezpečnostních sborů získala celý záznam z události a kvůli nepřiměřenosti v těchto dnech obvinila velitele zásahu ze zneužití pravomoci. Přesto stále slouží.

Policista nebyl zproštěn výkonu služby, zůstává ve služebním poměru dál. Uvidíme, co potom přinese pravomocné rozhodnutí soudu
Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie

Poškozený chce nyní žádat po policii odškodnění, především kvůli traumatizovanému synovi.

„Policista nebyl zproštěn výkonu služby, zůstává ve služebním poměru dál. Uvidíme, co potom přinese pravomocné rozhodnutí soudu, podle toho se potom budou další personální otázky odvíjet,“ sdělila Právu mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Velkou roli v daném případě podle ní sehrálo i to, že inspekce policistu obvinila až po roce. Poškozený muž, jehož pravou identitu Právo zná, a jeho syn však mají celou věc stále v živé paměti.

Modřiny a trauma

Právu nyní muž řekl, že už ani nečekal, že by nesl někdo odpovědnost. „V době, kdy tam přijela státní policie, tak jsme zrovna svačili. Oni přijeli a řekli nám, stoupněte si čelem k autu, a začali nás mlátit,“ vzpomíná.

Syn měl psychické trauma a dlouho se z toho vzpamatovával, protože mu bylo čerstvých sedmnáct a oni na něj stříkli kasr a mlátili ho po hlavě
poškozený

Podle něj po nich policisté nechtěli ani doklady. Jenom jim řekli, ať vstanou. Dodal, že po zásahu mu zůstaly modřiny, ale mnohem vážnější následky si z incidentu odnesl jeho syn.

„Syn měl psychické trauma a dlouho se z toho vzpamatovával, protože mu bylo čerstvých sedmnáct a oni na něj stříkli kasr a mlátili ho po hlavě a pak ho zbili, ještě když ležel na zemi,“ popisuje dál chování policistů.

Nejhorší podle něj bylo, když ležel na zemi a viděl muže zákona bít svého syna, ale nemohl mu pomoci, protože ho mezitím tloukli další příslušníci. Připustil, že se nejvíc bál, že policisté použijí střelné zbraně.

Oběma mužům krátce po zásahu hrozila až pětitisícová pokuta za údajný přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Podle mužových slov však českolipský městský úřad nakonec celou záležitost uzavřel s tím, že on ani jeho syn se přestupku nedopustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám