Hlavní obsah

Miliónové dědictví a zanedbaná péče. David Rath se bude se svým bratrem soudit

– Praha

Spory bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha a jeho bratra Michala kvůli dědictví po otci budou mít soudní dohru. Michal Rath podal na někdejšího vlivného politika žalobu, v níž ho viní ze zanedbání péče o umírajícího otce, uvedl na svém webu Radiožurnál. Exposlanec zase na bratra podal trestní oznámení, v němž sourozence viní z krádeže šperků po matce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath u Krajského soudu v Praze. Archivní snímek

Článek

Když v roce 2014 zemřel tehdy třiaosmdesátiletý Ratmír Rath, jeho syn David veřejně obvinil z podílu na jeho smrti soudce Roberta Pacovského, jenž měl na starosti Rathovu korupční kauzu a který odmítl odročit hlavní líčení.

Rathův starší bratr Michal však nyní podle Radiožurnálu nabízí jinou verzi: za smrt Ratmíra Ratha podle něj nese odpovědnost David Rath.

Rath senior podstoupil v srpnu 2014 operaci srdce. Po propuštění z nemocnice se zotavoval u Davida Ratha v Hostivici, avšak pár dní poté zemřel.

Místo urychleného přemístění do nemocnice či alespoň poskytnutí účinných antibiotik v infuzích byl otec ponechán doma
z žaloby Michala Ratha

"Otec před úmrtím trpěl vysokými teplotami a dalšími zdravotními obtížemi, avšak místo urychleného přemístění do nemocnice či alespoň poskytnutí účinných antibiotik v infuzích byl ponechán doma a antibiotika mu byla podána pouze perorálně, přičemž tato mají velmi zpožděný účinek," napsal Michal Rath do žaloby.

Smutné je, že se o otce nestaral a vše nechal na mně. Možná má teď výčitky
David Rath

S její pomocí se snaží zvrátit otcovu závěť, v níž odkazuje veškerý majetek mladšímu Davidovi.

"Smutné je, že se o otce nestaral a vše nechal na mně. Možná má teď výčitky za své chování k otci a snaží se je maskovat," reagoval David Rath.

Zanedbání péče představuje vedle zpochybnění samotné závěti Ratmíra Ratha jeden z hlavních motivů žaloby na určení dědice.

Spory o dvacet miliónů

Bratři Rathové se podle Radiožurnálu v dědictví přetahují o 20 miliónů korun a další tajemná zahraniční konta vedená na jméno Ratmíra Ratha.

Právě tato konta začal hledat vyšetřovací tým, který rozkrýval korupční spiknutí ve Středočeském kraji. Bývalého hejtmana podezřívá i z dalších korupčních skutků a z legalizace výnosů z trestné činnosti.

David Rath zase podal na bratra trestní oznámení, podle něhož Michal po smrti otce z bezpečnostní schránky odcizil šperky po matce. Starší syn ale tvrdí, že šperky skutečně dostal, sama matka je věnovala jeho dcerám.

Před víc než rokem poslal soud zatím nepravomocně Davida Ratha na 8,5 roku do vězení za přijímání úplatků, státu má navíc propadnout 20 miliónů korun z lékařova majetku. Proti verdiktu se odvolal Rath i žalobce, odvolací soud by se měl uskutečnit na konci října.

Justice bude řešit ještě druhou větev Rathovy kauzy, která se týká dalších zakázek kraje. Mezi obviněnými je vedle exposlance například firma Metrostav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám