Hlavní obsah

Já jsem poškozeným, tvrdil exšéf věznice Líbal soudu. V korupční kauze dostal podmínku

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor
Aktualizováno

Okresní soud v Táboře vyměřil v úterý bývalému řediteli Litoměřické vazební věznice Tomáši Líbalovi tříletý podmínečný trest s pětiletým odkladem za pokus o podplácení. Podle soudu slíbil v loňském roce bývalému generálnímu řediteli Vězeňské služby Pavlu Ondráškovi dvě stě tisíc korun, pokud ho dosadí na místo ekonomického náměstka, kde také dříve působil. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Tomáš Líbal (vpravo) se svým obhájcem Zdeňkem Košinem v budově Krajského soudu v Táboře

Článek

Líbal dostal také zákaz činnosti v bezpečnostních sborech na šest let a musí zaplatit 104 tisíce korun během jednoho roku. Proti rozsudku se na místě odvolal a ten tak není pravomocný. „Očekával jsem samozřejmě osvobozující rozsudek. Jak tvrdím od začátku, já jsem tím poškozeným v této kauze,“ prohlásil Líbal.

Zcela spokojený nebyl s rozsudkem ani státní zástupce Roman Tibitanzl, který navrhoval tříletý nepodmíněný trest, jehož součástí měl být i přečin vydírání. Toho se měl Líbal dopustit, když sliboval Ondráškovi zastavení negativních reportáží o vězeňské službě v České televizi.

„Tento příslib nenese znaky výhružky a důkazy o tom, že by se obžalovaný dopustil vydírání, nejsou prokázány,“ uvedl také v odůvodnění rozsudku soudce Ondřej Kubů. Trest zahrnuje také nedovolené ozbrojování, protože Líbal měl doma nelegálně držený perkusní revolver.

My jsme se s panem Ondráškem opravdu neměli rádi.
Tomáš Líbal

Obžaloba byla postavená především na nahrávkách rozhovorů mezi Líbalem a Ondráškem z loňského roku, kdy se oba scházeli. První schůzka byla v červnu v Pracově na Táborsku a právě tam Ondráškovi údajně nabídl úplatek. Ondrášek ihned kontaktoval Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) a na další setkání už přišel s odposlouchávacím zařízením.

Vyšetřovatelé i žalobci měli k dispozici celkem devět hodin nahrávek ze schůzek a další z odposlouchávaných telefonů. Líbal apeloval u soudu také na lidský přístup a žádal také o to, aby vzal v potaz poměry ve vězeňské službě. Zmiňoval i svůj vztah k tehdejšímu generálnímu řediteli vězeňské služby Pavlu Ondráškovi, který vystupoval v kauze jako poškozený.

„My jsme se s panem Ondráškem opravdu neměli rádi,“ prohlásil Líbal.

Reklama

Související články

Bývalý ředitel věznice prý vydíral šéfa

Krajský soud v Táboře začal v úterý řešit kauzu bývalého ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Podle obžaloby v loňském roce vydíral a podplácel...

Výběr článků

Načítám