Hlavní obsah

Turnovský advokát užíval svěřené peníze klientů, jako by mu patřily

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět až deset let vězení hrozí advokátovi Davidu Burjánkovi z Turnova, obžalovanému ze zpronevěry. Že o tento trestný čin nešlo, se od úterý snaží přesvědčit trestní senát Krajského soudu v Hradci Králové. Přiznává pouze, že se provinil proti zásadám advokátní komory.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný advokát David Burjánek z Turnova

Článek

„Po celou dobu jsem byl přesvědčen, že porušuji pravidla advokáta, ale ne že se dopouštím něčeho více,“ odmítl vinu obžalovaný.

Podle krajského státního zástupce přitom překročil zákon hned ve dvou případech. V prvním vybral z advokátní úschovy pět miliónů korun, které, jak připustil, použil například ke koupi vybavení do domácnosti či jimi pomohl známému ohroženému exekucí.

Jeho klient se však peněz ve stanovené lhůtě nedočkal. Nejprve obdržel 1,5 miliónu a směnku na tři milióny korun, vlastní peníze až o měsíce později.

Ve druhém případě v roce 2014 přijal do úschovy 1,7 miliónu korun za prodej nemovitosti v Rovensku pod Troskami, které měly být vyplaceny na účet majetkové podstaty dlužníků. Vyplatil je ale až v lednu 2015.

Peníze si jenom půjčil

„Mám za to, že jsem nikomu škodu nezpůsobil. Přiznávám, že jsem porušil povinnosti advokáta spočívající v tom, že na účet se nemá sahat. Ale byl jsem přesvědčen, že ke škodě nemůže dojít, že budu schopen odčerpané prostředky vrátit,“ připustil Burjánek, kterého již Advokátní komora za toto chování v kárném řízení potrestala napomenutím a pozastavila mu činnost.

Jak obžalovaný přiznal, sáhl na peníze klientů, protože v tu dobu jemu samotnému chyběla hotovost. Ale věděl prý, že je má jak splatit. Prodával v té době dům, manželka mohla vybrat termínované životní pojištění a měl údajně i příslib od známého, že mu může krátkodobě půjčit až pět miliónů korun.

„Nikdy jsem si nemyslel, že bych si ty peníze nechal, nevrátil je nebo je chtěl užívat v době, kdy měly být vyplaceny,“ dušoval se advokát u soudu.

Hlavní líčení bude pokračovat i ve středu 17. srpna. Vzhledem k tomu, že se někteří svědci omluvili, nebude rozsudek s největší pravděpodobností vynesen a soud jednání odročí na pozdější termín.

Reklama

Výběr článků

Načítám