Hlavní obsah

Ztohoven již prodali trenýrky sběrateli umění, od soudu žádají jejich vydání

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu začal projednávat případ členů umělecké skupiny Ztohoven, kteří loni podle obžaloby vyvěsili na Pražském hradě místo prezidentské standarty červené trenýrky. Obžalovaní přišli v divadelních kostýmech a hned na úvod jeden z nich sdělil, že soudkyně je podjatá, protože ji jmenoval prezident. Obžalovaní také podali žádost o vrácení trenýrek, protože je už prodali.

Podle advokáta Ztohoven šlo o svobodu projevuVideo: Novinky

 
Článek

Jeden z advokátů skupiny předložil soudu žádost o navrácení inkriminovaných trenýrek doplněnou kupní smlouvou. Trenýrky již od tvůrců zakoupil obchodník s uměním Patrik Simon za jeden milión korun. Sedm tvůrců zatím však dostalo pouze po jedné koruně jako zálohu. Pakliže je nový majitel daruje Národní galerii, nemusí podle dohody s tvůrci zbytek doplatit a trenýrky ho tak vyjdou na sedm korun. Trenýrky má v současnosti policie.

Jako první ze tří obžalovaných ve středu předstoupil před soud Filip Crhák. „Neuznávám tento soud, pochybuju o vaší nepodjatosti,“ prohlásil směrem k soudkyni rovnou Crhák. „Jste zřizovaná českým státem, naše protistrana je Kancelář republiky, a z tohoto důvodu nevěřím, že byste kdy mohla rozhodnout v neprospěch vašeho zaměstnavatele,“ dodal.

Ta vlajka je dnes v rukou občanů této země.
obžalovaný

Soudkyně Šárka Šantorová o Crhákově námitce podjatosti obratem rozhodla. „Necítím se býti podjatou,“ uvedla, a soud tak mohl pokračovat. Crhák ale už odmítl vypovídat, protože „tento soud neuznává a považuje ho za velké divadlo“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové umělecké skupiny Ztohoven Matěj Hájek (uprostřed), David Hons a Filip Crhák (vlevo)

Druhým vyslýchaným byl sochař Matěj Hájek, který na rozdíl od svého předřečníka vypovídal. „K motivu, jenž nás vedl k tomuto činu: Často slýchávám z mnohých stran, že právě naše území stojí na jistých hodnotách, které musíme hájit. Dle mého názoru, jádro těch hodnot, té naší kultury, spočívá v tradici kritického myšlení. V tomto duchu vnímám i naše konání, ačkoliv se může zdát pro někoho přes čáru,“ prohlásil Hájek.

Umělci ze skupiny Ztohoven přicházejí k hlavnímu líčeníVideo: Novinky

Soudkyně dostala kus standarty

Na dotaz soudkyně, kde je v současnosti standarta, Hájek odvětil: „Ta vlajka je dnes v rukou občanů této země.“ Uskupení Ztohoven v pondělí oznámilo, že standartu rozstříhalo na 1152 kousků, které rozeslalo mezi lidi. Tento čin označilo za decentralizaci moci. [celá zpráva]

Během jednání předal Crhák kus prezidentské standarty i soudkyni. Hájek se soudkyni pokusil vysvětlit, že za každým z 1152 kousků je určitá hodnota vyjádřená v bitcoinech, což je transparentní a neregulovaná měna.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Soudkyně dostala od členů Ztohoven část standarty.

Třetím obžalovaným je výtvarník David Hons, který byl v minulosti potrestán za vyměnění padesáti skel na pražských semaforech. Hons na začátku stejně jako oba jeho spoluobžalovaní podal námitku na podjatost soudkyně. „Celou situaci vnímám teatrálně, zbytečnou. Vaší podjatost vnímám úplně stejně,“ pravil Hons. A soudkyně úplně stejně rozhodla jako při předchozích dvou námitkách.

„Rozhodně nevnímám, že jsme standartu odcizili,“ odmítl obžalobu Hons. Na střeše Hradu si podle něj počínali opatrně, tak, aby ji neponičili. Se standartou pak prý nakládali opatrně. „Celý život jsem byl veden jako skaut k úctě ke státním symbolům. Symboly už nenesou odkaz tvůrců tohoto státu. Smysl a význam společenského uspořádání státu považuji za přežitek,“ uvedl Hons. „Když jsem se poprvé standarty dotknul, tak jsem pocítil, že bych se k ní měl chovat slušně,“ dodal. Zároveň měl potom pocit trapnosti, kterého se podle svých slov zbavil, když byla standarta rozstříhaná.

Hons také prohlásil, že jsou připraveni uhradit škodu, kterou vyčíslí soud. Zároveň ale uvedl, že výměna přeštípnutého lanka na stožáru za deset tisíc korun je hodně. Střecha navíc prý byla zčásti poškozená ještě předtím, než na ni vylezli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaní přišli v kostýmech

Tři členové uskupení Ztohoven loni v září vylezli po lešení na střechu Hradu a vyměnili prezidentskou standartu za obří (o rozměrech 1,5x1,5 m) červené trenýrky. Podle Ztohoven trenýrky představují "standartu muže, který se nestydí za nic". Po činu zveřejnili prohlášení, ve kterém kritizovali například údajný příklon prezidenta k diktátorským režimům nebo jeho vulgarismy v živých přenosech. Policie je zadržela, když slezli dolů.

Podle obžaloby způsobili škodu 88 tisíc korun, Kancelář prezidenta republiky se k obžalobě připojila s nárokem na nemajetkovou újmu ve výši 310 692 Kč.

Kvůli snadno překonaným bezpečnostním opatřením Hradu ve funkci skončil šéf Bezpečnostního odboru Pražského hradu Jan Fulík a velitel Hradní stráže Radim Studený a prezidentovy ochranky Petr Dongres.

Soudkyně jednání odpoledne odročila na závěr srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám