Hlavní obsah

Stále mi nedochází, čeho jsem se dopustil, řekl soudu Rumun obžalovaný ze znásilnění

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové začal ve čtvrtek projednávat případ ženy z Pardubicka, která byla vloni krátce před Vánocemi při návratu z diskotéky přepadena a znásilněna. Obžaloba viní z těchto trestných činů Rumuna Iona Gorgana (30).

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Rumun Ion Gorgan je obviněný ze znásilnění.

Článek

Podle obžaloby napadl Gorgan, který v Česku pracuje jako dělník v továrně, náhodnou kolemjdoucí a donutil ji k pohlavnímu styku. Minimálně jednou ji silně udeřil zezadu do hlavy, až ztratila vědomí. Útok pokračoval i poté, co se jí vědomí částečně vrátilo a ona se začala bránit. Žena skončila v nemocnici s otřesem mozku, podkožními hematomy a zejména závažnou posttraumatickou stresovou poruchou.

Výpověď obžalovaného byla u soudu simultánně překládána do češtiny. Podle svých slov cítí vinu, ale nedokáže si vysvětlit, proč se takto choval. „Dvaadvacátého prosince odjela družka do Rumunska a přes Facebook mi vzkázala, že se do Čech nevrátí. Dva dny jsem trávil čas s přáteli, nepracovalo se, byl jsem oslavovat,“ uvedl a přiznal, že hodně pil alkohol, zejména vodku a hruškovici.

Požádal jsem o odpuštění, velice toho lituju
obžalovaný

„Nervy, stres a pití, až si prakticky přestávám pamatovat, co všechno se mohlo stát,“ uvedl muž, který nestál v soudní síni poprvé. V Rumunsku si již odseděl 1,5 roku za krádež. A problémy s alkoholem měl i na Slovensku. Tam však nevyústily v násilné chování, pouze zaplatil pokutu 500 eur. „Jednou jsem tam toho vypil tolik, že jsem si nepamatoval nic po tom, co jsem vypil. Spal jsem na chodníku, tam mne našli. V krvi jsem měl 8,46 promile,“ tvrdil u hradeckého soudu.

Byla na párty

„Večer jsme povečeřeli a odešli do restaurace za přáteli. Já šel pak domů, přítelkyně se zbytkem party na diskotéku s tím, ať mi pak zavolá, že pro ni večer dojdu,“ uvedl přítel oběti. Probudil ho však až domovní zvonek těsně po páté hodině ráno.

„Přítelkyně přišla do bytu, byla zmlácená, roztržené kalhoty. Vlasy měla pocuchané a polité tekutinou, zamotané v nich větývky. Prý ji někdo přepadl a znásilnil. Hned jsme volali policii,“ vypověděl s tím, že si žena stěžovala na silnou bolest hlavy a ucha, byla odřená a měla nateklý ret. I když si nebyla jistá místem, kde k přepadení došlo, s policisty šla po možné trase a ti zde skutečně zajistili kšiltovku a klíče obžalovaného.

„Pamatuju jen ráno na ubytovně, kam jsem přišel a chyběly mi klíče a čepice,“ konstatoval Gorgan. Tomu se údajně v ten čas někdo vloupal do pokoje a ukradl mu mobil a notebook. „Když jsem ohlásil krádež, tak přijela policie a obvinila mě z trestného činu znásilnění,“ dodal.

Má psychické problémy

„Stále mi nedochází, čeho jsem se mohl dopustit. Nedokážu se vyjádřit, nevím. Nevyvolával jsem skandály. Požádal jsem o odpuštění, velice toho lituju. Jediné, co můžu říct, že myslím prakticky denně na to, že jsem přišel o všechno,“ posteskl si.

Přepadená žena se zatím snaží se s pomocí svých blízkých vyrovnat s tím, co se stalo. „Řešil jsem tu situaci i s Bílým kruhem bezpečí a jejich radami jsem se řídil. Přítelkyně mi říkala, že má strach chodit po městě, zůstávala zamčená v autě. Když mohu, doprovázím ji do práce i z práce,“ dodal partner poškozené.

Reklama

Výběr článků

Načítám