Hlavní obsah

Policie předvolala Samkovou kvůli jejím protiislámským výrokům

Praha

Pražskou advokátku Kláru Samkovou předvolala v úterý policie, aby vysvětlila své výroky během vystoupení na půdě Poslanecké sněmovny. Samková tam přirovnala islám k totalitním režimům. Policie Samkovou podezřívá z hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny a také z podněcování k nenávisti. Z e-mailové adresy Samkové pak přišla reakce, že se advokátka nebude moci dostavit, protože je údajně v Japonsku.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková na diskuzním fóru Máme se bát islámu?

Článek

Samková se v polovině května zúčastnila semináře na téma „Máme se bát islámu?“. Hned zkraje proslovu uvedla, že se islámu bát nesmíme, ale musíme s ním bojovat.

„S islámem máme naložit stejně jako se všemi totalitními režimy. Bojovat, zvítězit, jednou provždy zamezit jeho šíření. Samotnou ideologii označit za zločinnou a odporující lidské přirozenosti, důstojnosti a svobodě,“ řekla Samková. „Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,“ pokračovala.

Svými výroky popudila přítomné zástupce muslimských zemí, kteří na protest opustili místnost. [celá zpráva]

Šíří další hoax?

V reakci na předvolání přišel z adresy Samkové mail informující, že se právnička kvůli pobytu mimo ČR nebude moci na policii dostavit a požádá o poskytnutí náhradního termínu. V závěru e-mailu se píše: „(...)s pozdravem, Klára Samková, zdravící t.č. z Tokia, tedy z hlavního města země, kde je islám zakázaný.“

Pokud je Samková skutečně autorkou této zprávy, navazuje tak na řetězový e-mail šířící se po internetu, podle něhož je Japonsko hodno následování, neboť je tam zakázaný islám, což ale není pravda. Japonská ústava garantuje svobodu náboženského vyznání, k islámu se tam hlásí zhruba sedmdesát tisíc lidí, z nichž deset procent tvoří rodilí Japonci, zbytek přistěhovalí cizinci. Japonsko udržuje standardní diplomatické i obchodní vztahy se všemi muslimskými zeměmi.

Foto: Profimedia.cz

Mešita nacházející se v tokijské čtvrti Šibuja

Nebylo by to poprvé, co by Samková šířila nepravdivé informace. Před časem na svém facebookovém profilu sdílela vymyšlený citát Jana Wericha namířený proti muslimům. Nepravost citátu, na který se Samková nachytala, přiznal i sám jeho autor, přesto jej na internetu sdílely tisíce lidí.

Velvyslance třikrát proklela

Tři týdny po svém projevu ve Sněmovně „udeřila” advokátka znovu, tentokrát před tureckou ambasádou v Praze, kde se sešlo asi padesát lidí, aby jí vyjádřili podporu. Samková tam na závěr svého proslovu třikrát proklela tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který dříve poznamenal, že by právnička měla být za své urážky postihnuta. „Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti,” prohlásila advokátka. „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny!” dodala Samková, která má jednu dceru. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

Turecký velvyslanec označil vyjádření Samkové za urážku islámu a vyzval k jejímu vyšetřování. Slovní útoky na jakékoli náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, upozornil. Samková kontrovala prohlášením, že ČR by měla ambasadora vyhostit za vměšování se do záležitostí cizího státu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám