Hlavní obsah

Pošleme na vás své syny! hrozila Samková před tureckou ambasádou a velvyslance proklela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Demonstrací před budovou tureckého velvyslanectví v Praze podpořila v úterý asi padesátka lidí advokátku Kláru Samkovou za její projev na květnovém semináři v dolní parlamentní komoře. Tehdy prohlásila, že islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Jejími výroky se začalo zabývat státní zastupitelství i advokátní komora.

Foto: Milan Malíček, Právo

Advokátka Klára Samková

Článek

Samková se protestu před ambasádou zúčastnila a na závěr svého proslovu třikrát proklela tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho. Ten dříve uvedl, že by advokátka měla být za své urážky postihnuta.

„Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti,” prohlásila advokátka, která se dovolávala příkladů českých žen z historie. „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny!” pohrozila Samková, která sama má ale jen jednu dceru. Není také jasné, zda její hrozba mířila přímo na ambasadora, či na celé Turecko s osmdesáti milióny obyvatel.

Samkovou přišli podpořit mimo jiné spoluzakladatel nové strany Alternativa pro Česko Petr Hampl, který patřil podobně jako Samková k Bloku proti islámu, než se toto uskupení rozsypalo, nebo místopředseda středočeských Svobodných Luboš Zálom. Jejich proslovům předcházelo řetězové čtení sněmovního projevu Samkové. „Pokud někoho chtějí stíhat, musejí stíhat nás všechny,” zdůvodnila to jedna z účastnic.

Výroků nelituje

Turecký velvyslanec označil vyjádření Samkové za urážku islámu a vyzval k jejímu vyšetřování. Slovní útoky na jakékoli náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, upozornil. Samková kontrovala prohlášením, že ČR by měla ambasadora vyhostit za vměšování do záležitostí cizího státu.

Advokátka v úterním vysílání rádia Impuls řekla, že si za svými slovy stojí a výroků nelituje. Naopak svá vyjádření vnímá jako umírněná a z právního hlediska korektní. „Já bych byla ráda, kdybych to přehnala. Já si myslím, že to přehnal islám a že moje vyjádření bylo příliš mírné,“ řekla v rádiu.

Přirovnala se k perzekuovaným Židům

Pokud ji Česká advokátní komora kvůli jejím slovům vyloučí, bude se Samková soudit.

„Samozřejmě Česká advokátní komora zcela určitě výborným způsobem, nestranně a politicky neutrálně záležitost vyřeší. Má s tím koneckonců dobrou zkušenost v rámci vylučování židovských právníků a advokátů v roce 1939,“ řekla Samková.

Ministerstvo zahraničí na květnový incident ve Sněmovně, kdy po výpadech Samkové seminář opustili muslimští delegáti, reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné a vyzvalo k mezináboženskému dialogu.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) učinila Samková svými výroky Česku přinejmenším ostudu.

Islám je po křesťanství druhé nejpočetnější náboženství světa, v několika desítkách zemí se k němu hlásí přibližně 1,7 miliardy lidí. Patří ke třem monoteistickým náboženstvím, ve svém učení chronologicky navazuje na judaismus a křesťanství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám