Hlavní obsah

Šéf ANO v Plzni dostal podmínku kvůli šíření lechtivých fotek exmanželky

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Podmíněný trest odnětí svobody na čtyři měsíce se zkušební lhůtou na čtrnáct měsíců vyfasoval v pondělí u plzeňského soudu předseda hnutí ANO v Plzni a šéf kontrolního výboru na plzeňském magistrátu Roman Zarzycký. Politikovi, který je zároveň druhým mužem hnutí ANO v Plzeňském kraji, hrozily až dva roky vězení.

Foto: Hnutí ANO

Politik hnutí ANO Roman Zarzycký

Článek

Soud dal za pravdu obžalobě, podle které se Zarzycký pokoutně dostal ke konverzaci své exmanželky s jejím tehdejším přítelem na sociální síti Facebook. Součástí zpráv byly i lechtivé fotky a informace o užívání drog. Podle soudu politik elektronickou korespondenci šířil a využil ji ve sporu s bývalou chotí o dvě společné děti. Fotky se zprávami zaslal exmanželčině matce, opatrovnickému soudu a také orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

„Korespondence byla soukromá. Obžalovaný ji získal nezákonně a poté ji zpřístupnil dalším osobám, aby tak způsobil újmu matce dětí v opatrovnickém řízení, případně i v rodině a v právních vztazích,“ uvedla soudkyně Bohdana Kučerová.

Soud zároveň pozměnil právní kvalifikaci obžaloby, a to z přečinu porušování tajemství dopravovaných zpráv na přečin porušování tajemství listin a jiných dokumentů uschovaných v soukromí. Trestní sazba v takovém případě zůstala stejná.

Vinu necítí

Zarzycký se společně se svým právníkem odmítli k verdiktu soudu vyjádřit. Během líčení ale politik uvedl, že nechtěl nikoho poškodit ani nikoho nepoškodil. „Mým jediným motivem bylo ochránit děti, cítím se nevinen,“ prohlásil Zarzycký. Soud jeho obhajobu neakceptoval.

Politikův právník Karel Hostaš se v závěrečné řeči odkazoval na princip proporcionality, kdy ochranu dětí stavěl před ochranu soukromí. Státní zástupce Libor Řeřicha původně pro Zarzyckého požadoval podmínku, později pak peněžitý trest.

Podle Řeřichy i soudu se Zarzycký skutku dopustil tak, že se dostal k mobilnímu telefonu, na kterém byl na Facebooku přihlášen přítel politikovy exmanželky. Telefon přitom patřil Zarzyckému, který jej půjčil dětem, když jely na výlet s matkou a jejím přítelem. Právě ten telefon použil a před jeho navrácením se ze sociální sítě neodhlásil.

Politik se odvolal, hraje se o funkce

„Rozsudek není pravomocný, Zarzycký se na místě odvolal. Šéf krajského hnutí ANO a poslanec Jan Volný Právu už dříve sdělil, že Zarzycký slíbil krajské i oblastní organizaci hnutí ANO, že pokud zazní rozsudek v jeho neprospěch, složí své politické funkce.

„Pokud soud nedopadne dobře, vyvodím z toho určitou míru politické odpovědnosti,“ řekl Právu Zarzycký loni v listopadu, kdy byl zvolen do čela plzeňského ANO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám