Hlavní obsah

Čtyři roky natvrdo a čtyři milióny. Soud Dalíkovi zmírnil trest za pandury

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Odvolací soud v úterý o rok zmírnil lobbistovi Marku Dalíkovi pětiletý trest za žádost o půlmiliardový úplatek v souvislosti s nákupem obrněných transportérů Pandur. Podle pravomocného rozsudku si tak lobbista odsedí čtyři roky, zaplatit má čtyři milióny korun, tedy o milión méně než podle původního rozsudku pražského městského soudu.

Soud snížil trest Marku Dalíkovi o rok. Do vězení půjde na 4 rokyVideo: Novinky

 
Článek

Podle předsedy odvolacího soudu Martina Zelenky nemůže tvrzení městského soudu, že Dalíka se žádostí o úplatek někdo z představitelů vlády ČR instruoval, za stávající důkazní situace obstát. „Není vůbec jasné, že nějaká osoba obžalovaného se žádostí o úplatek vyslala,“ konstatoval Zelenka.

Kvůli tomu také jeho senát překvalifikoval Dalíkův čin z pomoci k trestnému činu přijetí úplatku na pokus o podvod, protože podle názoru odvolacího soudu jednal za sebe. Dalík měl podle Zelenky uvést zástupce rakouské zbrojovky Steyr v omyl tím, že předstíral, že je schopen zakázku na Pandury nějakým způsobem ovlivnit. „Bylo jednoznačně prokázáno, že obžalovaný žádný vliv na vlastní rozhodnutí (vlády) neměl,“ dodal Zelenka.

Soud vzal při výměře trestu podle Zelenky úvahu dobu, která od spáchání trestného činu uplynula (9 let) a také fakt, že společenská závažnost činu je nižší než u úplatkářství, a proto uložil trest pod spodní hranicí trestní sazby, která v tomto případě činí pět až deset let vězení.

„S rozsudkem odvolacího soudu jsem v zásadě spokojen, myslím si, že je to dobrá zpráva pro všechny slušné občany této republiky,“ komentoval verdikt státní zástupce Adam Bašný.

Dalík soudní síň opustil mlčky, jeho advokát Tomáš Sokol se novinářům omluvil s tím, že komentovat rozsudek nebude, protože není zbaven mlčenlivosti.

Odmítl vypovídat

Dalík v úterý na začátku jednání odmítl výpověď: „Nebudu vypovídat, už jsem k té věci všechno řekl,“ uvedl. Soudce Martin Zelenka proto přečetl pasáže z Dalíkových výpovědí z minulosti.

K soudu byl předvolán jako svědek bývalý premiér Mirek Topolánek, který ve své výpovědi popsal svůj vztah k Dalíkovi a důvod, proč si jej vybral za spolupracovníka. Podle Topolánka měl Dalík něco, co celá řada lidí, kteří vystudovali politologii, nemá, a sice zkušenost s PR a politickým marketingem.

„Ovlivňoval mě v politickém směřování a většinou nespokojeně konstatoval, že se nedržím jeho rad. To, že si někdo mohl myslet, že má vliv na předsedu vlády, je možné, ale nebyla to pravda,“ uvedl bývalý předseda vlády, podle kterého jeho spolupráci s Dalíkem démonizovali lidé z ČSSD.

„Politici ČSSD v každém projevu mluvili o dalíkovsko-topolánkovské mafii,“ řekl Topolánek.

„Bezskrupulózní ziskuchtivost”

Podle státního zástupce Adama Bašného není o Dalíkově vině pochyb. Dokazovat to mají především výpovědi svědků z řad zástupců rakouské zbrojovky Steyr a pracovníků amerického velvyslanectví.

„Obžalovaný Dalík při vědomí si toho, jak je jeho osoba vnímána, uvedl zástupce Steyr v omyl o svém postavení a osobních možnostech, (...) i když věděl, že nemůže rozhodnutí ovlivnit. Pouze díky Dalíkem neočekávanému etickému jednání osob, po kterých tato částka byla požadována, k tomu nedošlo,“ uvedl Bašný, který navrhoval soudu Dalíkův čin překvalifikovat z pomoci k trestnému činu přijímání úplatku na pokus o podvod.

V tom případě by si Bašný pro Dalíka představoval minimálně osmiletý trest. Bašnému také přijde vzhledem k Dalíkově „bezskrupulózní ziskuchtivosti“ pětimiliónový peněžitý trest příliš mírný a navrhl, aby Dalík musel zaplatit téměř 22 miliónů korun.

Dalíkův obhájce Tomáš Sokol pražskému městskému soudu vytkl především způsob, jakým se vypořádal s důkazy. „Soud je (důkazy) nehodnotil tak, jak jsou, ale interpretoval si je tak, jak se mu to hodilo,“ myslí si Sokol.

Zejména mu šlo o výpovědi svědků tehdejšího náměstka ministryně obrany Martina Bartáka a slovenského lobbisty Miroslava Výboha, kteří vypovídali v Dalíkův prospěch, a soud je podle Sokola bezdůvodně označil za nevěrohodné svědky.

Sokol, stejně jako později i druhý Dalíkův obhájce Tomáš Gřivna, zapochyboval, zda došlo vůbec k žádosti o úplatek, „Zásadní je, jestli bylo vysloveno něco, co by se dalo považovat za požadavek o zaplacení tří krát šest miliónů euro,“ uvedl Sokol a navrhl soudu únorový rozsudek zrušit a vrátit k novému projednání Městskému soudu v Praze.

„Já bych chtěl říct, jak už jsem v minulosti řekl mnohokrát, že ten skutek, tak jak je popsán v obžalobě, se nestal,“ prohlásil nakonec Dalík.

Bývalý blízký spolupracovník a poradce expremiéra Mirka Topolánka Dalík si podle obžaloby v roce 2007 v malostranské restauraci U Malířů řekl o půlmiliardový úplatek při neformální schůzce se zástupci rakouské zbrojovky Steyr. Měl jim tvrdit, že má blízko k vládním představitelům a může ovlivňovat jejich rozhodování.

„Schůzku jsem nenavrhoval, ani jsem ji neinicioval,“ prohlásil už dřív Dalík.

Podle rakouského bývalého zaměstnance Steyru Stephana Szücse si měl říci o 18 miliónů eur (tehdy asi 484 miliónů korun) ve třech splátkách za to, že zařídí, aby zbrojaři o dvacetimiliardovou zakázku nepřišli.

Dalíkova „upřímnost”

Městský soud v Praze Dalíka letos v únoru poslal na pět let do vězení a přidal k tomu peněžní trest ve výši pět miliónů korun. [celá zpráva]

Dalík v minulosti před soudem jakoukoli vinu odmítl a celou kauzu označil za nesmysl. „O žádných úplatcích se na schůzce v Praze nemluvilo,“ uvedl už dříve.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obrněný transportér Pandur

Je prý souzen kvůli tomu, že představitelům dodavatele na první schůzce řekl do očí, co si o nich tehdejší premiér Mirek Topolánek a ministři myslí, tedy že původní kontrakt získali pomocí úplatku a že je ten kontrakt předimenzovaný. Svou upřímnost na té schůzce označil Dalík za velkou chybu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Marek Dalík u pražského vrchního soudu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek se chystá na kongresu přednést projev

Kabinet Mirka Topolánka, jehož byl Dalík blízkým spolupracovníkem, na jaře 2009 rozhodl o nákupu 107 strojů za 14,4 miliardy. Tisk později uvedl, že Česko nakoupilo pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se vozy výrazně lišily výbavou.

Reklama

Související články

Na Dalíka čekal v jeho domě Topolánek

Obvodní soud pro Prahu 4 pustil ve středu lobbistu Marka Dalíka na svobodu. Ten odjel do svého bytu ve vile v Praze 6, kde na něj čekal jeho přítel a bývalý...

Výběr článků

Načítám