Hlavní obsah

Za vraždu spolubydlící si Rumun odsedí 13 let, do ČR už se nepodívá

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Devětatřicetiletý Rumun Vasile N. si odsedí za ubodání a okradení své ukrajinské přítelkyně třináct let ve vězení. Soud ho zároveň vyhostil z republiky. Obžalovaný tvrdil, že byl v době vraždy na cestě do Rumunska, usvědčily ho ale mimo jiné kamerové záznamy. Verdikt není pravomocný, Vasile N. se proti němu na místě odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Soud neměl o vině obžalovaného pochyby, byť obžalovaný kategoricky odmítal, že by poškozenou napadl nebo přímo za použití kuchyňského nože usmrtil,“ konstatoval předseda senátu soudu Tomáš Durdík. „Toto tvrzení soud považuje za ryze účelové, nepravdivé, činěné ve snaze vyloučit následky svého jednání,“ dodal soudce.

Důkazy podle soudu jednoznačně svědčí o Rumunově vině. „Z údajů o telekomunikačním provozu je zjevné, že se zdržoval v průběhu dne v místě bydliště poškozené,“ pokračoval Durdík s tím, že poslední hovor proběhl v době, kdy byla žena podle obžaloby zavražděna.

Vasileho N. usvědčily také záznamy z městského kamerového systému. V deset hodin večer, kdy byl podle svých slov už na cestě do Rumunska, obžalovaného zachytila kamera umístěná přímo na domě, ve kterém se zavražděnou bydlel.

Neméně důležitým důkazem byl i rozhovor obžalovaného se svou sestrou, které řekl, že už má všeho dost a že zabije sebe i svou partnerku.

Osobní problémy a alkohol

Rumun podle soudu v sobě před vraždou kumuloval osobní problémy, které řešil alkoholem. Kvůli zvýšené konzumaci alkoholu přišel o práci a tím i o pravidelný příjem. Současně se v důsledku pití komplikoval i jeho vztah se zavražděnou, která mu to vytýkala a dala mu najevo, že už s ním nechce být. To bylo podle soudu finálním motivem k vraždě.

Obžalovaný byl rozsudkem rovněž vyhoštěn z republiky na neurčito, k čemu by mělo dojít poté, co si odsedí třináctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Dceři zavražděné ženy má také podle soudu zaplatit 50 tisíc dolarů (asi 1,2 miliónu korun).

Vasile N. podle obžaloby zavraždil svou o deset let starší spolubydlící loni v červenci v bytě na pražském Lehovci. Kuchyňským nožem ji měl pořezat na obličeji a na rukou a nakonec jí vrazil nůž do zad takovou silou, že zajel až do plic, v důsledku toho žena vykrvácela.

Tělo nalezla na balkóně bytu neteř oběti druhý den ráno, když se vrátila z noční směny. Zjistila také, že se ztratil mobilní telefon, zlaté náušnice, tři zlaté prsteny a tři tisíce korun. Obžaloba tvrdí, že s věcmi v celkové hodnotě 11 400 korun uprchl z místa činu právě obžalovaný.

Ten ale vinu odmítl s tím, že v době vraždy byl na cestě do Rumunska za svou matkou. Vasilemu N. hrozil až osmnáctiletý trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám