Hlavní obsah

Soud opět řeší případ údajné homosexuální prostituce mladistvých

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud od pondělka opět projednává kauzu údajné homosexuální prostituce nezletilých chlapců. Jeho rozsudek z loňského června, ve kterém poslal na deset let do vězení hlavního obžalovaného za organizování prostituce Václava Dimitrova, totiž v březnu po odvolání zrušil v neveřejném zasedání odvolací senát Vrchního soudu v Praze a věc vrátil k novému projednání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle rozhodnutí odvolacího soudu je v novém projednání mimo jiné potřeba ještě vyslechnout několik dalších svědků. To se ale ukázalo jako ne zrovna jednoduché, jeden ze svědků předvolaných na pondělí se omluvil, další si zase nepamatoval osoby, s nimiž měl mít podle obžaloby orální sex. Soudkyně Silvie Slepičková nicméně plánuje do středy, dokdy je jednání naplánováno, splnit pokyny Vrchního soudu a znovu rozhodnout.

Projednávání případu pozdržel obžalovaný Dimitrov svou skoro hodinu a půl trvající stížností a námitkou podjatosti vůči Slepičkové. Ta je podle Dimitrova vůči němu zaujatá. „Nejde o nalézání spravedlnosti, ale hledají se argumenty,“ prohlásil Dimitrov. „(Slepičková) zamlžovala trestnou činnost svědků, kteří se přitom ve svých výsleších sami usvědčovali,“ tvrdil také obžalovaný s tím, že soudkyně „umožnila jejich lhaní“. Dimitrov svými prohlášeními a tvrzeními dovedl k smíchu kromě justiční stráže i svého advokáta.

Slepičková po kratší poradě Dimitrovovou námitku zamítla, obžalovaný si proti jejímu rozhodnutí okamžitě podal stížnost.

Údajní pasáci vinu odmítají

Dimitrov společně s dalším obžalovaným, Davidem Chodem, který byl loni v červnu odsouzen ke třem rokům vězení, podle státní zástupkyně zprostředkovávali zahraničním klientům v letech 2012 a 2013 placený pohlavní styk s deseti mladistvými chlapci, dvěma z nich přitom tehdy údajně nebylo ani patnáct let. S těmi se obžalovaní měli setkávat v pražských fastfoodech, odkud si je pak odváděli do pronajatých bytů či hotelových pokojů.

Na schůzkách se podle obžaloby odehrávaly různé sexuální hrátky od masáží, přes masturbaci po orální sex. Chlapci měli Dimitrovovi odvádět až polovinu peněz, které od cizinců za společné chvilky dostali. Dimitrov i Chod jakoukoliv vinu kategoricky odmítli. Dimitrov prý ze zprostředkování schůzek žádné peníze neměl a mladí chlapci mu prý o svém věku navíc lhali.

Spoluobžalovaní Američan Michael James Murphy, Němec Jürgen Volker Hecke a Francouz Tanguy Marie Fanneau de la Horie dostali loni v červnu podmíněné tresty a také peněžité tresty v řádech statisíců korun. Případ Choda, Murphyho, Heckeho a de la Horieho je vyloučen k samostatnému projednání, aby se celá věc urychlila, Dimitrov sedí ve vazbě už téměř dva roky a některé z cizích státních příslušníků je obtížné obeslat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám