Hlavní obsah

Vražda kmotra Běly: Policie má utajené svědky, chce další

Právo, Radim Vaculík

Přestali se bát a začali mluvit. Řeč je o důležitých svědcích v kauze dvacet let staré vraždy romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52). Někteří z nich sdělili svou verzi příběhu policistům vůbec poprvé, část z nich i v režimu utajení. Právě na výpovědích lidí z Bělova okolí stojí obvinění dvou bývalých policistů a později bodyguardů či řidičů mafiánských kmotrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvůli vraždě z 13. dubna 1996 vyšetřovatelé z týmu Tempus od letošního března stíhají Pavla Šrytra (52) a Jána Kaca (51). Obvinili je jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty. Oba jsou ve vazbě.

Pachatelé tehdy na Bělu na jeho zahradě před vilou v Úvalech u Prahy vystřelili celkem 33 ran ze samopalů. Z toho dvacetkrát ho zasáhli a jednou přímo do hlavy. Na vraždě se údajně podílelo až pět lidí. A přestože je policie přesvědčená, že Šrytr, bývalý Bělův řidič a bodyguard, kterého Běla kvůli zradě předtím vyhodil, byl tehdy na místě činu, údajně nebyl tím, kdo střílel.

Policie však prý zná jména všech přítomných. A protože se někteří z nich ukrývají v zahraničí, promlčecí lhůta se na ně nevztahuje.

Šrytr po odchodu od Běly začal pracovat pro nepsaného kmotra českého podsvětí Františka Mrázka, se kterým měl Běla spory. Pro Mrázka pracoval jako řidič a bodyguard i Kaco.

Šli najisto pro milióny

Od začátku se prověřovala verze, že si jeho vraždu objednal právě Mrázek. On sám je však už víc než deset let po smrti. Zemřel rukou nájemného střelce, který unikl a policie zatím neodhalila ani objednavatele vraždy.

Šrytr pak začal pracovat pro Tomáše Pitra. Šrytr stejně jako Kaco jakoukoli vinu odmítají. Oba bývalí kolegové z elitního policejního Útvaru rychlého nasazení (URNA) prý byli v době vraždy Běly spolu na Slovensku.

Kriminalisté nyní pracují s verzí, že ozbrojená pětičlenná skupina jela do vily k Bělovi loupit, protože věděla, že má ve skrýši v domě vysokou částku, která tam běžně nebývala. „Motivem té akce byla skutečně krádež peněz v řádu miliónů korun,“ konstatoval dozorový státní zástupce Tomáš Milec ze středočeského státního zastupitelství. Částku ale nechtěl potvrdit. Podle zjištění Práva tam ale lupiči tehdy našli více než dvanáct miliónů korun.

„Šli si tam pro peníze, spoutali na místě služebnou a ještě jednu ženu, nikoli však manželku Běly, která tehdy byla v nemocnici. Když se pak objevil Běla, byli srozuměni s tím, že ho zabijí,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem.

Není však jasné, zda je Běla po návratu domů překvapil, a proto musel zemřít, nebo byla jeho smrt od začátku plánovaná.

Vrahům ale pomohla zarážející okolnost. Bělu od předchozího incidentu z prosince 1995, kdy na jeho dům někdo vystřelil dvě protitankové střely – tzv. pancéřové pěsti, vždy doprovázeli domů osobní strážci. Jenže tentokrát ho jen přivezli před dům a odjeli. Bělu tak už při vstupu na zahradu nikdo nechránil. I proto se v médiích objevily mimo jiné spekulace, jestli se na akci nepodílel také někdo z Bělových strážců.

Pancéřová pěst domem jen prolétla

Při prvním útoku podle zjištění Práva jedna z protitankových střel k vile nedoletěla ani nevybuchla, druhá proletěla jedním oknem dovnitř a dalším ven, aniž napáchala větší škody.

Teorií o tom, kdo za tímto prvním útokem stál, je více. Hovořilo se o pomstě ruskojazyčné mafie, ale také o snaze lidí kolem Mrázka Bělu odstranit. A podle zjištění redakce padlo i jméno spojené také s následným, již úspěšným odstraněním Běly.

„Jeden ze svědků skutečně zmínil podezření, že už za prvním útokem na poškozeného mohl stát jeden z obviněných. Nicméně onen útok protitankovými střelami je řešen v samostatném řízení a nelze k tomu v tuto chvíli nic dalšího sdělit,“ řekl Milec.

Potvrdil také, že policie v posledních dnech vyslechla řadu svědků. „Pokud vše bude probíhat podle plánu, do začátku prázdnin by mohlo být vyšetřování ukončeno,“ podotkl.

Doplnil, že stejně jako kriminalisté vedení šéfem týmu Tempus Martinem Balážem věří, že dosud vyslechnutí svědci nebyli poslední, kteří by k dávnému případu mohli něco říci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám