Hlavní obsah

Policie zasahovala v kanceláři pražské státní zástupkyně. Detektivové obvinili tři lidi

Právo, Novinky, ČTK, ok, jt, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protimafiánský útvar zasahoval v kanceláři státní zástupkyně Dagmar Máchové, uvedl ve čtvrtek Radiožurnál. Policisté podle dostupných informací pokračují v akci, při které ve středu zadrželi několik lidí. Vrchní státní zastupitelství ve čtvrtek po poledni informovalo, že detektivové obvinili tři lidi z několika trestných činů včetně přijetí úplatku. Mezi stíhanými je policista a celník.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že od středečního večera byla zapečetěna kancelář paní doktorky Máchové. Od čtvrtečních devíti hodin ranních zde probíhala prohlídka, která skončila před polednem. S dalšími informacemi se musíte obrátit na vrchní státní zastupitelství,“ řekla Novinkám mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Jak dále uvedla, Máchová není tento týden v práci, protože má dovolenou. Podle informací Práva kriminalisté zasahovali i v místě bydliště žalobkyně.

Tři obvinění

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ve čtvrtek odpoledne informovala, že policie obvinila z několika trestných činů tři lidi. Jeden z nich je policista Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a druhý je celník. Třetího obviněného nespecifikovala.

„Trestná činnost, pro kterou bylo zahájeno trestní stíhání, souvisí s neoprávněným předáváním informací z probíhajících trestních řízení a informací z lustrací uzavřených systémů bezpečnostních složek,“ informovala Bradáčová.

Podle ní policisté případ prověřovali tři roky. V roce 2014 si případ z rozhodnutí státního zástupce „z důvodu ekonomiky a samotného naplnění účelu trestního řízení“ převzali detektivové protimafiánského útvaru, a to přesto, že spadá do působnosti GIBS. Proč tak žalobce učinil, Bradáčová neřekla.

Úplatky a zneužití pravomocí

Trojice byla obviněna z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Detektivové spustili ve středu akci mířící do vnitřních struktur policie. Podle informací deníku Právo akce souvisí s odposlechy u pražské policie.

Mluvčí protikorupční policie Právu přiznal zadržení jednoho policisty. „Mohu potvrdit, že dnešního dne došlo k omezení osobní svobody jednoho policisty našeho útvaru,” řekl ve středu Jaroslav Ibehej.

Dozorovala Opencard a Neograph

Máchová figurovala jako žalobkyně z jedné z větví kauzy Opencard. Kvůli postupu ve vyšetřování této kauzy na Máchovou podal trestní oznámení předseda sněmovní vyšetřovací komise Bronislav Schwarz. [celá zpráva]

Máchová také sepsala v kauze údajného tunelování tiskárny Neograph obžalobu proti otci a synovi Sittovým, kteří jsou klíčoví svědci proti Ivo Rittigovi v případě údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku. [celá zpráva]

Na její postup si stěžovala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková u Nejvyššího soudu. Máchová totiž s posvěcením pražského městského soudu zabavila v souvislosti s trestním stíháním Sittovi staršímu akcie a zakázala mu hlasovat na valné hromadě Neographu, jíž byl polovičním majitelem. Sitta byl díky tomu vyšachován z vedení společnosti, které převzal Jan Janků, Rittigův spoluobviněný v „jízdenkové“ kauze. Nejvyšší soud stížnost nakonec zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám