Hlavní obsah

Psychotesty? Autoškola je zařídí

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybodovali jste se a museli na rok odevzdat řidičský průkaz? Jeho navrácení nemusí být takový problém. Je to ale za cenu podvodu a padělání znaleckého posudku. Alespoň tak postupovala podle obžaloby uherskohradišťská autoškola Red Horse, která svým klientům v letech 2012 a 2013 zajišťovala bez návštěvy psychologa dopravně-psychologické posudky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

K soudu se ve středu dostavil jen Roman Špendlík.

Článek

Krajský soud ve Zlíně od středy šetří případ dvaceti motoristů, kteří dostali po vybodování a roční distanci vrácený řidičský průkaz bez návštěvy a vyšetření u psychologa.

Obžalována je majitelka autoškoly Hana Čouková a její o deset let mladší partner a instruktor, devětatřicetiletý Roman Špendlík. Státní zástupce Martin Malůš je viní z padělání a vystavování nepravdivé lékařské zprávy, poškození cizích práv, podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

„V několika případech byly padělané znalecké posudky součástí řidičských rekvalifikačních kurzů úřadu práce pro nezaměstnané muže, kteří měli možnost získat práci řidiče nákladního automobilu a autobusu. A tyto kurzy jsou hrazeny z evropského sociálního programu. Naštěstí nedošlo ke škodě a vyplacení, podvod byl u úřadu zjištěn hned v začátku,“ sdělil Právu státní zástupce Martin Malůš.

Zaplatil jsem pět tisíc. Žádné vyšetření jsem neabsolvoval, posudek vidím poprvé
klient autoškoly

Většinou autoškola podvodně pomáhala lidem, kteří byli klasicky „vybodovaní“. „Řekli mi, že není problém, že to autoškola zařídí. Psycholožku jsem ani neviděl,“ sdělil kriminalistům Petr Kašný.

„V autoškole jsem řekl, že potřebuji psychotest. A oni na to, že se o to postarají. Zaplatil jsem pět tisíc. Žádné vyšetření jsem neabsolvoval, posudek vidím poprvé. Nevěděl jsem, v čem spočívá, myslel jsem si, že vše udělá autoškola,“ řekl policii při vyšetřování další z klientů Walter Brazoli.

Podmíněné odložení

Mnozí klienti se k tomuto přečinu uchylovali podle obžalovaného Špendlíka ze strachu z psychologa. Vsetínská psycholožka, jejíž jméno a razítko se objevovaly na padělaných posudcích, se k případu nechce vyjadřovat. Již dříve ale uvedla, že se u falzifikátů nejedná o její podpis a celá kauza je jí nepříjemná.

Povinné vyšetření u akreditovaného psychologa nesplnil žádný z dvaceti klientů autoškoly Red Horse. Klienti tak po navrácení řidičských průkazů čelili trestnímu stíhání kvůli padělání nálezové zprávy.

Jejich případy byly vesměs podmíněně odložené a oni sami se museli tentokrát již skutečně nechat vyšetřit psychologem.

Majitelka autoškoly pracovala u policie

Obžalovaný Špendlík tvrdí, že podvod s padělanými posudky byl jeho nápad a že je nabízel jen „vybodovaným“ kamarádům či kamarádům kamarádů. Mnozí klienti však uvedli, že jej neznají. Svým doznáním se Špendlík zároveň snaží ochránit svou partnerku a majitelku autoškoly Hanu Čoukovou. Podle něj Čouková o padělcích nevěděla.

To je ale v rozporu s výpovědí některých svědků. Ti potvrdili, že se o podivných posudcích zmiňovala i majitelka autoškoly. Jeden ze svědků u soudu přiznal, že se jej snažil Špendlík ovlivnit. „V minulosti mne kontaktoval pan Špendlík a chtěl, abych policii uvedl, že jsem vždycky jednal s ním a všeho se dopustil jen on,“ sdělil svědek Petr Fojtík.

Podle obžaloby takto Špendlík ovlivňoval více svědků. Majitelce a instruktorovi autoškoly hrozí až tříleté vězení, případně zákaz činnosti.

Hana Čouková, která se k líčení nedostavila kvůli svým zdravotním potížím, není soudu neznámou osobou. Bývalá policistka hospodářské kriminálky ze Zlína dostala v roce 2014 tříletou podmínku za vynášení informací ze spisů. Měla nezákonně kopírovat trestní spis pro elitního policistu Mariana Hanáka. Ten jej následně předal mafii.

Související téma:

Foto: , Novinky

Podmínka dnes již bývalé kriminalistky Čoukové se však nevztahuje na nynější podvody, kterých se dopustila před vynesením tehdejšího rozsudku. Soud bude pokračovat koncem května. Je pravděpodobné, že senát vynese rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám