Hlavní obsah

Zastal se dámy, jeho sok zemřel. Gentlemanovi ze sportbaru hrozí až deset let vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z kavalíra násilníkem. Tak by se dal popsat případ Tomáše Novotného (27), který se od středy zpovídá před Krajským soudem v Praze ze smrti o osmadvacet let staršího muže. Novotný se totiž zastal své známé, které měl starší muž nadávat. Po kratší strkanici zůstal muž ležet na chodníku s rozbitou hlavou a později zemřel v nemocnici. Novotnému, který celý incident označil za nešťastnou náhodu, hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti pět až deset let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K tragické události došlo loni počátkem června v Rožmitále pod Třemšínem ve středních Čechách. Novotný se po celodenní práci na domě stavil v místním sportbaru na pivo. Po asi hodině nebo dvou, během kterých vypil „tři nebo čtyři piva a nějakýho panáčka“, se zastal své známé, která se hádala s postarším mužem.

„Útočil na ni, chtěl ji fackovat, nadával jí. Nemám rád, když někdo nadává ženský, tak jsem se jí zastal,“ vysvětlil Novotný soudu. Mužova zloba se tak obrátila vůči Novotnému, který chvíli nadávky snášel, ale po chvíli mu došla trpělivost.

„Řekl jsem: ‚Tak pojď ven!‘, tak jsme šli ven,“ vzpomínal Novotný. „Nějak jsme se pošťuchovali. Nevím, jestli jsem mu dal pěstí nebo facku a on upadl. Buď špatnej balanc, nebo nevím, jestli byl hodně napitý,“ dodal obžalovaný.

Už se jednou hádali

Muž spadl na chodník a rozbil si hlavu, měl mimo jiné pohmožděnou lebku a vmáčklou spánkovou kost. Novotný muže prý okamžitě uvedl do stabilizované polohy, křikl na barmanku, aby zavolala záchranku, a pokoušel se mu pomoci. Muž ale i přes veškerou snahu záchranářů a doktorů o deset dní později zemřel v nemocnici na otok mozku.

Incident v podstatě podobně popsala i obsluhující barmanka. „Pochopila jsem, že (Novotného známá) dlužila nějaké peníze poškozenému, tak to řešili, padala tam sprostá slova,“ uvedla barmanka. Novotný byl podle ní relativně častým hostem baru, nepatřil ale mezi rváče, od toho tam jsou prý jiní.

Novotný už měl se stejným mužem spor asi dva měsíce před červnovým incidentem. Tehdy po obligátní výzvě „Pojď ven“ také vyšli před bar, tam se ale otočili a vrátili zpátky bez jakéhokoli násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám