Hlavní obsah

Schválně najel autem do lidí, vrchní soud mu potvrdil 15 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 15 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci třicetiletého Martina Fuchsu za to, že loni v létě v Odrovicích u Brna schválně najel svým vozem do skupiny lidí. Jeden z nich, mladý muž, je od té doby stále v kómatu. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 17. prosince. Fuchsa zároveň nesmí deset let řídit motorová vozidla.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Fuchsa u olomouckého vrchního soudu

Článek

„Odvolání obžalovaného, jenž se domáhal zproštění, i státního zástupce, který požadoval přísnější trest, jsme zamítli jako nedůvodná. Skutkové i právní závěry krajského soudu jsou správné, trest v sazbě od 15 do 20 roků je zákonný a přiměřený. Zohlednili jsme v něm mimo jiné to, že Fuchsa dosud nebyl trestaný, šlo u něj o mimořádné vybočení z řádného života a také možnost jeho resocializace,“ řekl Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Hrůzná událost se stala loni v létě poté, co se Fuchsa pohádal s přítelkyní na narozeninové oslavě. Opil se tam a usnul na stole. Když se vzbudil, vydal se hledat svou přítelkyni, která byla opodál s dalšími kamarády. Ztropil jí žárlivou scénu, ale když se jí kamarádi zastali, raději opilý sedl do své fabie a odjel.

Mladíka odhodil z cesty

Po chvíli se vrátil s tím, že si přítelkyni odveze. Dívka s ním ale nechtěla jít, jeden z přítomných se mu ještě snažil zabránit v odjezdu, avšak marně.

Fuchsa opět sedl do auta a odjel, zakrátko se ale vracel zpět, při jízdě náhle vybočil a s akcelerací úmyslně najel do skupiny čtyř osob. Dvě dívky a jeden mladík stačili uskočit, další mladík ale takové štěstí neměl. Byl odhozen mimo komunikaci. Obžalovaný následně ujel.

Vymlouval se na migrénu

Nešťastník po nárazu utrpěl mnohočetné poranění lebky, otevřenou zlomeninu nohy a zhmoždění plic. Lékaři sice v nemocnici vyhráli boj o jeho život, mladý muž se ale doposud neprobral z kómatu a je zcela závislý na péči okolí.

Fuchsa u soudu nehodu sváděl na migrénu. Prý se už roky léčí a někdy má nesnesitelné bolesti. Právě taková bolest ho podle něj přepadla zrovna ve chvíli, kdy mířil za volantem svého vozu ke skupině lidí. Tvrdil, že přestal reagovat, vypadl mu volant z ruky a ucítil až náraz. Pak zavolal policii, že někoho srazil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám