Hlavní obsah

Marušku jsem miloval, řekl soudu obžalovaný z její vraždy. Dostal 12 let

Právo, Denisa Telaříková, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Na 12 let za mříže poslal v úterý ostravský soud jednapadesátiletého učitele Aleše Čablu z Kopřivnice za vraždu jeho manželky. Muž neunesl, že se s ním chtěla po více než 26letém manželství rozvést, a zároveň zjistil, že je mu nevěrná. Obžalovaný, který ženě zasadil deset ran kuchyňským nožem, se ke zločinu doznal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný u ostravského soudu

Článek

Soudkyně Alice Erleová při vyhlašování rozsudku řekla, že muži polehčovala řada skutečností, především dosavadní bezúhonnost, upřímná lítost i to, že čin spáchal pod tíhou tíživých životních poměrů. Na druhé straně bylo nutné přihlédnout k brutalitě útoku a k tomu, že zraněnou manželku pronásledoval sedm pater, aby v útoku pokračoval. „Navíc jste speciální pedagog a měl byste mít schopnost řešit konflikty jiným způsobem než takto,“ řekla soudkyně.

K tragédii došlo loni 27. září po návratu z dovolené, kdy Čabla zjistil, že je mu manželka nevěrná.

„Dlouho nešla z odpolední vyjížďky na kole, bylo už jedenáct hodin, tak jsem ji šel hledat. Uviděl jsem ji, jak se vede za ruku s naším rodinným přítelem. Považoval jsem ho za svého nejlepšího kamaráda. Byl jsem z toho v šoku. Dva nebo tři dny jsem vůbec nebyl schopen mluvit,“ líčil před soudem Čabla. Poté se podle svých slov zhroutil, nedokázal ani chodit do práce a nechal si u lékaře napsat uklidňující prášky.

Měli jsme společné zájmy. Marušku jsem miloval a stále ji miluju.
obžalovaný

Žena mu později řekla, že se chce rozvést a hledá si bydlení. „Umýval jsem zrovna nádobí i ten kuchyňský nůž. Nedokážu si vysvětlit, proč se pak stalo to, co se stalo. Pamatuji si pak až to, jak ležím na trávě před domem, a také jednotku intenzivní péče, kde mi lékař pak řekl, co se stalo. Nevěřil jsem tomu,“ plakal učitel v jednací síni při svém výslechu.

Byli prý šťastná rodina

Při pitvě soudní lékaři napočítali deset ran nožem. „Žena před ním ještě i se svými poraněními dokázala utéct z bytu a seběhnout sedm pater až dolů před dům. Tam svým zraněním podlehla,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Manžel s nožem v ruce svou ženu před domem krátce pronásledoval a potom se pokusil nožem o sebevraždu.

„Byli jsme šťastná rodina. Neměli jsme žádné velké spory či problémy. Vždy jsme vše uměli vyřešit. Měli jsme společné zájmy. Marušku jsem miloval a stále ji miluju. Byla moc hodná. Nikdy si neodpustím, co jsem udělal. Moc bych to chtěl vrátit, ale to bohužel nejde. Můj vnitřní soud je mnohem přísnější než ten váš,“ řekl Čabla při své výpovědi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám