Hlavní obsah

Kauza mrtvol ve stodole: Další vražda, měli odstranit nepohodlného svědka. Vinu opět odmítli

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Další část kauzy mrtvol zabetonovaných ve stodole začal v pondělí rozplétat pražský městský soud. Josef Šimek (60), v této kauze nedávno odsouzený za vraždu, čelí obžalobě z další vraždy. Podle ní měl se spoluobžalovaným Václavem Štorkem (69) zavraždit 56letého muže, který údajně věděl o jejich předchozí trestné činnosti. Oběma mužům hrozí až dvacetiletý, případně i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přiváží obžalovaného ŠimkaVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Šimek podle spisu v létě 2010 oslovil svého známého s tím, že od něj potřebuje sehnat pistoli. Vylákal ho prý proto k zahrádkářské kolonii v pražských Letňanech, kam ale za sebe měl poslat Štorka. Ten ho podle žalobkyně požádal, aby z pistole na zkoušku vystřelil, čímž se mu na ruku dostaly tzv. povýstřelové zplodiny. Poté si měl vzít pistoli Štork a muže střelil do hlavy. Tělo s pistolí pak měl naaranžovat, aby to vypadalo jako sebevražda.

Šimek obžalobu před soudem kategoricky odmítl. „Není pravda, že jsem navedl pana Štorka, aby zastřelil pana poškozeného. Toho jsem dvacet let velmi dobře znal, dlouho jsme spolu pracovali na stavebních zakázkách,“ prohlásil Šimek. „Ani já jsem ho nezastřelil,“ dodal.

Pracovali spolu na rekonstrukcích bytů a kanceláří. „O mé činnosti, ať už byla jakákoliv, nic nevěděl,“ uvedl Šimek s tím, že jejich vztah byl čistě pracovní.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Obžalovaný Václav Štork.

Ani Štork s obžalobou nesouhlasil. „Obžalobu, tak jak je napsaná, musím kategoricky odmítnout. (Poškozeného) jsem nikdy neznal,“ řekl soudu Štork.

„Obžaloba je postavená jenom na výpovědi známýho policejního provokatéra,“ dodal obžalovaný a podotkl, že si tento muž ve vězení odseděl dvaadvacet let a po podmínečném propuštění s dalšími sedmi lidmi dával tipy na vykrádání bytů. „Jak uvádí státní zástupkyně, je to důvěryhodná osoba a lze jí věřit,“ řekl s notnou dávkou ironie Štork.

Oběť znala předchozí zavražděné

Šimek byl před několika týdny odsouzen na patnáct let do vězení za vraždu šestašedesátiletého Čechošvýcara, od kterého se předtím neúspěšně snažil získat pozemky v pražských Holešovicích. [celá zpráva]

Foto: Michal Doležal, ČTK

Obžalovaný Josef Šimek.

Jeho tělo pak podle zatím nepravomocného rozsudku zabetonoval či nechal zabetonovat ve stodole v Záhornici na Nymbursku. Podle Šimka si s Čechošvýcarem domlouvali zakázku na jeho domě v Revoluční ulici.

Obžaloba ho vinila i z vraždy ženy, figurující jako bílý kůň v jedné z Šimkových firem. Její tělo se našlo vedle zavražděného muže ve stejné stodole. Tato žena zase podle Šimka udržovala intimní vztah s mužem zavražděným v Letňanech.

Štorkův spoluvězeň podal oznámení na policii poté, co se Štorkem strávil nějakou dobu ve vězení, kde byl Štork ve vazbě. Povídali si prý na vycházkách, kde mu měl Štork říci o svých činech. Podle svědka se mu Štork přiznal ke všem třem vraždám.

„Byl (muž zavražděný v Letňanech - pozn. red.) s tou paní v kontaktu, a když došlo k jejímu zastřelení, tak se zbláznil, že všechno půjde nahlásit na policii. A pan Štork se Šimkem vymysleli strategii, jak se ho zbavit,“ vypověděl přes telemost u soudu svědek.

Spoluvězni se přiznal

Šimkovu vinu se ale u vraždy ženy soudu nepodařilo prokázat. Štorka ve stejném rozsudku poslal soud na tři roky do vězení za to, že Šimkovi radil, jak lživě vypovídat na policii ohledně vraždy muže a jak vinu svést na někoho jiného.

„Žádnýho skutku jsem se nedopustil ani u toho předchozího soudu, ani na pokyn pana Šimka,“ prohlásil v pondělí Štork. „Já nejsem člověk na pokyn, jak uvádí obžaloba,“ ohradil se také. To však odporuje policejnímu odposlechu, pořízenému ve vězení, kde je mimo jiné zaznamenáno Štorkovo přiznání.

„Na pokyn Šimka jsem ji odvezl do Záhornice a tam ji zastřelil,“ přečetla z přepisu soudkyně Marie Marková, jak se Štork spoluvězni svěřoval. „Pokyn je pokyn, hochu, byl to šéf,“ dodal Štork.

Marková jednání nakonec odročila kvůli předvolání svědků na polovinu července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám