Hlavní obsah

Kauza mrtvol ve stodole: Otec se v odposlechu přiznal synovi k vraždě

Novinky, bad, mak
Praha

„Šli jsme na střechu a tam jsem ho zastřelil,“ zaznělo v odposleších, které nechal přehrát pražský městský soud v rámci projednávání kauzy mrtvol pohřbených ve stodole v Záhornici na Nymbursku. Podle vyšetřovatelů se takto svému synovi Martinovi (29) přiznal k vraždě Josef Šimek (60), který je v případu hlavním z pětice obžalovaných.

Soud řeší dvojnásobnou vraždu. Oběti roky ležely pod stodolou na NymburskuVideo: Novinky

 
Článek

Šimkovi se baví na záznamu o vraždě Čechošvýcara z roku 2003, kterého podle obžaloby Josef Šimek střelil do hlavy jednou ranou z pistole, protože se od něj neúspěšně snažil získat lukrativní pozemky v pražských Holešovicích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hovor proběhl prvního října 2013, tedy v den, kdy kriminalisté našli v záhornické stodole dvě pohřbená těla. „Budou chtít vědět, kdo to udělal, kdo je živý a kdo je mrtvý. Budou tě mačkat takovým způsobem, až to jeden den nevydržíš. Je potřeba to skončit a jít dál,“ kladl rázně na srdce svému otci Martin Šimek.

Otec na záznamu moc nemluvil a poněkud zkroušeně synovi přiznal, že vraždil v pražské Revoluční ulici. Z odposlechu také vyplynulo, že syn otci vytýkal, proč s sebou nosí „takové věci“ (zřejmě myšlena zbraň – pozn. red.). „Kdybys to neměl u sebe, nemuselo by se tohle stát,“ myslel si mladší ze Šimků.

Další přehrávané odposlechy byly v jednací síni hůře srozumitelné, obhájci obžalovaných proto požádali soud o jejich kopie, aby si je mohli znovu poslechnout.

Sám Šimek ani ostatní obžalovaní se zatím k odposlechům nevyjádřili.

Deset let hlídaní mrtvol

Šimek měl podle spisu spolu s dalším obžalovaným Václavem Štorkem (68) poté tělo odvézt do Záhornice na Nymbursku, zakopat jej ve stodole a přikrýt betonovou deskou.

Po dvou letech neúspěšného pátrání byl muž prohlášen na za mrtvého a Šimek spolu se svým bratrem Květoslavem měl usnadněnou cestu k pozemkům, které získali podle žalobkyně od bratra-dědice zastřeleného muže za pouhých pět miliónů korun. Podle znalců pozemky měly totiž tehdy cenu 50 miliónů korun.

Druhé nalezené tělo patřilo ženě, kterou měl Josef Šimek sehnat jako „bílého koně“ v dalším bodě obžaloby – krácení daní, k němuž měl pomoci dalšímu z obžalovaných, Richardu Novohradskému (66). Štork údajně ženu posléze na Šimkův pokyn v Záhornici zastřelil a zakopal k předchozí oběti. Štork měl stodolu hlídat celých deset let, až do policejního zásahu v roce 2013. Jemu i Josefu Šimkovi hrozí za vraždy až výjimečný trest.

Martinu Šimkovi pak osm let za zpronevěru, které se měl dopustit jako správce inkriminovaného domu v Revoluční ulici. Podle obžaloby převedl buď na svůj, nebo otcův účet více než milión korun ze společnosti spravující dotyčný dům. Zbylými obžalovanými jsou bratr Josefa Šimka Květoslav za údajné podvody ohledně holešovických pozemků a Novohradský za krácení daní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám