Hlavní obsah

Čtrnáctiletého chlapce podezřelého z vraždy dívky soudí kvůli napadení kamaráda

– Teplice
Právo, koc

Teplický soud v pátek nerozhodl o výchovném opatření pro čtrnáctiletého chlapce, který měl v polovině února zabít v Teplicích o rok mladší kamarádku. Vyžádal si další znalecké posudky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chlapec přijel k teplickému soudu služebním vozem diagnostického ústavu v Boleticích.

Článek

Soud se zabýval jeho dřívějším zkratem, když loni na jaře shodil do výtahové šachty v opuštěném domě v centru Teplic vrstevníka údajně po hádce o dívku. Hoch tehdy přežil pád z víc než dvanáctimetrové výšky jen zázrakem. Policie jeho jednání vyhodnotila jako pokus o vraždu.

„Jednání soud odložil na neurčito, neboť dotyčného je třeba znalecky zkoumat,“ řekl Právu předseda teplického okresního soudu Jan Tichý. Protože je pachatel nezletilý je soudní jednání neveřejně, stejně jako nelze podle zákona zveřejňovat chlapcovu podobu či identitu.

Mnohem závažnější zločin měl mladík spáchat letos, kdy podle policie ubodal 13letou školačku. Její tělo bylo nalezeno v sobotu 13. února ráno v chatce v zahradní kolonii v teplické čtvrti Řetenice.

Kriminalisté začali okamžitě pátrat po chlapci, kterého vytipovali jako možného pachatele. Podezřelého pak dopadli ve stejný den večer v bytě u jeho kamarádky, kde hledal azyl.

Chlapec je v ústavu

Mladík skončil v diagnostickém ústavu v Boleticích na Děčínsku. Vězení mu nehrozí a z trestního hlediska bude případ odložen, stejně jako loňský pokus o vraždu. Soud by měl rozhodnout, zda v pasťáku zůstane do doby, než bude plnoletý.

K letošní tragédii nemuselo zřejmě dojít, kdyby soudy pracovaly rychleji. Mladík podle kriminalistů vraždil několik dní poté, kdy teplické státní zastupitelství dostalo na stůl právě případ z loňska. Vyšetřování se protáhlo na řadu měsíců údajně kvůli tomu, že chlapci byli u šachty sami a sváděli vinu vzájemně na sebe. Kromě znaleckých posudků se sbíraly další důkazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám