Hlavní obsah

Bezdomovec si udělal z nemocnic hotel, hrozí mu deset let vězení

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Pět let využíval Pavel Krupička (59), bezdomovec z Dobrušky, zdravotnická zařízení po celé republice jako levná hotelová a rekreační zařízení. Doslova ve stovkách případů si nechal přivolat záchranku, případně se sám vypravil k lékaři. Stěžoval si nejčastěji na bolest na hrudi a nejen, že se nechal hospitalizovat, ale zbytečně na sobě nechal provádět drahé diagnostické procedury.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Krupička, který si před médii důsledně kryl tvář, se odmítl soudu účastnit.

Článek

Zdravotní pojišťovně, která následně jeho pobyty a léčebné výlohy proplácela, způsobil škodu téměř 5,65 miliónu korun. Za podvod mu nyní hrozí až deset let vězení. On však vinu odmítá.

Hlavní líčení začalo v pondělí u Krajského soudu v Hradci Králové.

„Jako pojištěnec Zaměstnanecké pojišťovny Škoda nedodržoval v období propuštění z vazby v prosinci 2009 do prosince 2014 pravidelný léčebný režim svého onemocnění, nevyzvedával si léky a ani nedocházel ke svému lékaři. Byl v tíživé sociální situaci, když neměl kde bydlet ani neměl žádné prostředky či trvalý příjem,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová v žalobě.

Projel celou republiku

Sotva byl z jednoho zdravotnického zařízení propuštěn, už se nechával přijmout v jiném. Procestoval tak doslova celou republiku. „Jednalo se o krátké hospitalizace v rozmezí jednoho až tří dnů,“ řekl zástupce poškozené zdravotní pojišťovny.

Obžalovaný lékařům tvrdil, že má bolesti na hrudi, že zvrací a hůře se mu dýchá a uváděl další známé příznaky infarktu myokardu. Podle znalce však nebyly v naprosté většině případů doprovázeny dalšími objektivními nálezy, nešlo tedy o srdeční infarkt.

Aby věrohodně vysvětlil, proč se ocitl například v Karlových Varech, Prostějově, Chebu či České Lípě, tvrdil, že je řidičem kamiónu či majitelem autodopravy jedoucím v kamiónu jako spolujezdec a bolesti ho přepadly při průjezdu daným regionem.

Odmítl se zúčastnit

Obžalovaný v pondělí sice do soudní síně přišel, ale hned v úvodu jednání vyjádřil přání neúčastnit se hlavního líčení. Justiční stráž ho proto odvedla zpět do vazby a soud pokračoval bez něj.

Vypovídat odmítl Krupička i v průběhu přípravného řízení. Krátce se vyjádřil se pouze u soudu, který rozhodoval o uvalení vazby. „Je to snůška polopravd a nesmyslů,“ odmítl tehdy obvinění s tím, že není ani pravda, že by zneužíval medikamenty.

Z čeho muž žil, není zcela zřejmé. Invalidní důchod totiž odmítl, neboť důchodci jsou pro něj lidi, kteří sedí na lavičce a krmí ptáky. „A to je pro mne hrozná představa,“ řekl u vazebního soudu.

V minulosti byl stíhaný

Muž, který měl trvalý pobyt hlášený na radnici v Dobrušce a podle svých slov žil u přítelkyně, začal zneužívat nemocniční zařízení po odchodu z vazební věznice v roce 2009. Již v minulosti totiž měl se zákonem problémy. Byl stíhaný například za neoprávněné zadržování platební karty nebo zneužití nezletilé. Za to byl odsouzen na 1,5 roku vězení a absolvování sexuologické léčby ambulantní formou, které se však vyhýbal. Za krádež holicího strojku a kávy v obchodním domě v roce 2007 byl potrestán 30 hodinami veřejně prospěšných prací.

V úterý budou vyslechnuti znalci a je pravděpodobné, že bude vynesen rozsudek.

Výběr článků

Načítám