Hlavní obsah

Žádný přestupek. Odvolací soud vrátil případ lektora policejní akademie

– Praha

Městský soud v Praze vrátil k novému projednání případ policejního lektora Karla Kadlece, který boural pod vlivem alkoholu. Zrušil tak rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, jenž případ vyhodnotil jako přestupek. Na dotaz Novinek to v úterý řekla mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Foto: Novinky

Auto lektora policejní akademie

Článek

Jednání městského soudu proběhlo minulý týden ve středu za zavřenými dveřmi. Šlo totiž o typ projednávání, kdy senát může zasedat neveřejně. Lze to v případech, kdy se rozhoduje o tom, že se usnesení nebo rozsudek zruší. Jestliže by se jednalo o vině nebo trestu, tak se vždycky nařizuje veřejné zasedání.

„Jelikož účastníci řízení zatím nemají informace o rozhodnutí, mohu pouze potvrdit, že městský soud zrušil rozhodnutí obvodního soudu a věc vrátil k novému projednání,“ informovala Puci.

Soud tak vyhověl stížnosti státního zástupce. Podrobnější informace o důvodech vrácení případu soud zatím zveřejnit nemůže, protože písemné vyrozumění nedostal jak obvodní soud, tak účastníci řízení.

Nehoda jako přestupek

Obvodní soud rozhodoval v případu 18. ledna. Soudce využil paragrafu, který mu umožňuje předat případ jinému orgánu, jestliže shledá, že nejde o trestný čin. Pakliže by se neodvolal žalobce, dopravní nehodu by jako přestupek či kárné provinění řešil ministr vnitra.

Kadlec obžalobu u soudu odmítl a tvrdil, že v noci před nehodou vypil dvě piva a čtyři panáky tvrdého alkoholu. Krev prý neodevzdal kvůli tomu, že ho urazil lékař. Ministr vnitra postavil ke konci loňského roku Kadlece mimo službu, byl odvolán také z funkce na katedře policejní akademie.

Lektor policejní akademie boural na náměstí Bratří Synků loni 10. března dopoledne. Jeho auto nestačilo zastavit za autem, které dávalo přednost chodcům na přechodu.

Následně naboural ještě auto odtahové služby, když chtěl od kolize ujet. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili 1,5 promile alkoholu. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Krev v nemocnici dát odmítl.

Kadlec měl být podle tehdejšího vyjádření děkana v té době v práci, měl ale nahlášenou činnost mimo budovu školy, tudíž neučil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám