Hlavní obsah

Soud potvrdil muži podmínku za smrt hosta v herně

– Praha
Novinky, bad

Jiří Hamerský (32), který strčil do opilého hosta baru tak, že muž upadl, rozbil si hlavu a později zemřel, neuspěl v úterý se svým odvoláním proti srpnovému rozsudku hradeckého soudu, který jej za ublížení na zdraví potrestal dvouletou podmínkou. Vrchní soud v Praze odvolání zamítl a podmíněný trest potvrdil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jiří Hamerský u hradeckého soudu loni v létě

Článek

Hamerský v září 2013 v jedné herně v Semilech strčil do staršího muže, který obtěžoval jeho i jeho známé. Hamerského přítelkyně údajně muži řekla: „Běžte už do pr...,“ na což muž reagoval tak, že se napřáhl otevřenou rukou.

Hamerský chtěl ženu bránit a do opilého muže strčil. Podle svých slov větší silou, než by chtěl. Muž se při pádu praštil do hlavy o zeď, utrpěl zlomeninu klenby lebeční, krvácel do mozku a i přes poskytnutou pomoc v nemocnici druhý den na následky zranění zemřel.

Podle svědků byl poškozený častým návštěvníkem baru, střízlivého ho v podstatě neviděli.

Neměl jsem v úmyslu způsobit jakoukoliv újmu panu poškozenému
Jiří Hamerský

Hamerský přiznal, že do muže strčil, hájil se tím, že šlo o nutnou sebeobranu, právě proto, že se napadený muž napřahoval k úderu.

Nechtěl mu ublížit

„Bylo prokázáno, jakým způsobem obžalovaný do poškozeného strčil. V podstatě ho od sebe odstrčil. Tento způsob strčení podle mě nemůže obsahovat ani složku nepřímého úmyslu ublížení na zdraví,“ uvedl Hamerského obhájce v odvolání s tím, že mezi strčením a úderem do hlavy není příčinná souvislost. „Neměl jsem v úmyslu způsobit jakoukoliv újmu panu poškozenému,“ prohlásil v úterý u soudu Hamerský.

Odvolací soud v čele s Pavlem Zelenkou ale argumenty obhajoby smetl ze stolu s tím, že si Hamerský musel být vědom toho, že pokud do někoho strčí, zvláště pokud je ten člověk opilý, musí předpokládat, že může dojít k pádu.

Zelenka také souhlasil s názorem státního zástupce Vlastimila Hrdličky, kterému přišel trest pro Hamerského, jenž má v rejstříku trestů šest záznamů, poněkud mírný. „S ohledem na jeho (Hamerského) kriminální kariéru je trest mírný, ale nezbývá než napadený rozsudek akceptovat,“ konstatoval Zelenka s vysvětlením, že pokud se jako v tomto případě odvolá pouze obžalovaný, nemůže odvolací soud změnit rozsudek v jeho neprospěch.

Soud však předchozí tresty Hamerského nebral v potaz ani nebyly u soudu nijak specifikovány.

Reklama

Související články

Za smrt v herně dostal muž podmínku

Krajský soud v Hradci Králové v úterý uznal vinným ze zločinu ublížení na zdraví Jiřího Hamerského (32) a odsoudil ho k dvouletému trestu vězení s podmínečným...

Výběr článků

Načítám