Hlavní obsah

Advokátka dala věštkyni majetek klienta za desítky miliónů. Dostala osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Advokátce Michaele Salačové, jež spolu s dalšími lidmi připravila umírajícího seniora o majetek v hodnotě desítek miliónů korun, uložil ve čtvrtek pražský městský soud osm let vězení za podvod a vydírání. Zakázal jí také provozování právnické činnosti na 10 let. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spolupachatelku právničky Štěpánku Kunstovou, která se na podvodu podílela, potrestal soud loni v prosinci šesti lety vězení. Obě ženy také musí zaplatit tři milióny korun jako náhradu škody poškozeným.

Případ Salačové soud v prosinci vyloučil kvůli její nepřítomnosti k samostatnému jednání. Právnička byla v roce 2010 správkyní majetku seniora. Majetek před smrtí muže postupně převedla na věštkyni Kunstovou, od které si nechala předpovídat budoucnost. „Listinné důkazy jsou naprosto jednoznačné,” odůvodnil rozsudek předseda senátu Tomáš Kubovec.

Ona to s lidmi velice dobře umí, ve svém prostředí, v té věštírně, je velice působivá.
Salačová o spolupachatelce-věštkyni

Opíral se také o policejní odposlechy, které podle něj vinu jednoznačně prokázaly. Jedinou polehčující okolností je prý dosavadní trestní bezúhonnost Salačové.

Obžalovaná Salačová na začátku roku 2010 zjistila, že tehdy šestaosmdesátiletý senior, který trpěl Alzheimerovou chorobou, vlastní hodnotný majetek. Podle obžaloby ho navštívila v sanatoriu, kde pobýval, a nechala podepsat prázdné papíry. Pomocí těch pak zfalšovala kupní smlouvy, kterými převedla část mužova majetku na Kunstovou.

Odhalení díky odposlechům

Šlo například o družstevní byt v Hlinsku nebo rodinnou hrobku muže. Poté, co v květnu 2010 muž zemřel, Salačová podle obžaloby zfalšovala závěť, aby na Kunstovou převedla i zbytek jeho majetku. Závěť ale napadli další lidé, kteří prý od poškozeného věděli, že by po něm měli dědit.

Obžaloba tvrdí, že Salačová s Kunstovou také vydíraly jednu z žen, na kterou senior před smrtí přepsal jeden z jeho bytů. Ženu prý pod pohrůžkou násilí donutili podepsat s Kunstovou darovací smlouvu.

Salačová se ve čtvrtek hájila tím, že s ní Kunstová manipulovala. „Ona to s lidmi velice dobře umí, ve svém prostředí, v té věštírně, je velice působivá,” řekla. Dodala, že všechny peníze od poškozeného skončily u věštkyně.

Podvod se policistům podařilo odhalit zejména díky odposlechům. K usvědčení Salačové a Kunstové přispělo také to, že se spolupachatelé Martin Goga a Marek Pavko přiznali. Muži podepisovali jako svědci falešnou závěť, pomocí které chtěly ženy získat seniorův zbylý majetek. V prosinci je soud potrestal tříletou podmínkou. Advokát Jan Slunéčko, který falešné závěti ověřoval, podle soudu trestný čin nespáchal, soudce ale na jeho případ upozornil Českou advokátní komoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám