Hlavní obsah

Soud osvobodil exnáměstka Šišku v případu miliardové zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý osvobodil bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku, který chtěl podle obžaloby nezákonně zajistit firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek. Zprošťující verdikt si vyslechl i znalec Vladimír Smejkal, jenž podle obžaloby vypracoval pro ministerstvo nepravdivý posudek. Rozhodnutí soudu, podle něhož skutky obou mužů nebyly trestným činem, není pravomocné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu. Archivní snímek

Článek

"Pro závěry státního zástupce nebyl v průběhu hlavního líčení proveden jediný přímý důkaz," uvedl předseda soudního senátu Stanislav Králík. Dodal, že proces zadávání zakázky, které se obžaloba týká, se mu jeví jako standardní.

Zároveň zkritizoval znalce z ústavu Apogeo, na jehož závěrech státní zástupce stavěl. "Jeho projev v jednací síni byl, promiňte mi ten výraz, tristní. Sám připouštěl, že se ve svém znaleckém posudku dopouštěl tu a tam chyb. To není vizitka korektního znalce," konstatoval.

Zakázka z roku 2011

Státní zástupce Zdeněk Matula Šišku vinil z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

„Projekt byl už tehdy připravený a hotový, můj úkol byl honit lidi do práce," vypověděl v říjnu u pražského městského soudu Šiška. „Nastoupil jsem do vlaku až na šestém nádraží a jel jsem tím vlakem dál po kolejích, které byly nastaveny,” prohlásil tehdy.

Šiška zahájil k 21. říjnu 2011 řízení o zadání nadlimitní veřejné zakázky „Zlepšení adresnosti a účelovosti vyplácení dávek”, a to formou jednacího řízení bez uveřejnění. K účasti vyzval jediného dodavatele – firmu IBM. Podle obžaloby si počínal v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, protože IBM nebyla jediným dodavatelem, který mohl tuto zakázku splnit.

Tendr zrušil antimonopolní úřad

Ministerstvem vyžádaný posudek advokátní kanceláře přitom upozorňoval na to, že pro jednací řízení bez uveřejnění nejsou splněny podmínky.

„Snažil se docílit, aby ministerstvu bylo dodáno pouze řešení vyvinuté IBM, protože s realizací zakázky jiným dodavatelem vůbec nepočítal,” uvedl žalobce.

Tendr zrušil v listopadu 2012 antimonopolní úřad poté, co si na postup ministerstva stěžoval jiný potenciální dodavatel, softwarová společnost SAS Institute.

Šiška uspěl u soudu již v lednu, kdy Vrchní soud v Praze zrušil sedmileté vězení za zneužití pravomoci a za vydírání firmy OKsystem. Vrchní soud už případ vrátil podruhé městskému. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám