Hlavní obsah

Muž, který na Vyšehradě ubodal zpěvačku své kapely, neuspěl se stížností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Jiří Funda, jenž si odpykává 25 let ve vězení za vraždu mladé ženy v Praze, neuspěl s ústavní stížností. Soudci ji označili za zjevně neopodstatněnou. Funda dívku ubodal poté, co jej přistihla při pokusu o krádež ve svém bytě. Znali se z kapely, ve které oba hráli.

Foto: Novinky

Funda na archivním snímku z pražského soudu

Článek

Ve stížnosti muž poukazoval na výši trestu, kterou označil za nepřiměřenou a vybočující z mezí běžných v podobných kauzách. Justice podle něj dostatečně nezohlednila to, že v minulosti nikdy nespáchal trestný čin násilné povahy. Nebrala prý v potaz ani některé další polehčující okolnosti.

Podle ústavních soudců ale justice výši trestu dostatečně odůvodnila, a to zejména poukazem na vysokou závažnost činu a mimořádně sníženou možnost nápravy pachatele. Stížnost zmiňovala také domnělé nedostatky v dokazování.

Muž podle obhajoby trpěl neurologickým onemocněním a bral prášky. Křik dívky, která jej přistihla při krádeži, tak mohl podle obhajoby vést k eskalované reakci a stát se spouštěcím mechanismem jeho chování při epileptickém záchvatu.

Podle ústavních soudců ale justice shromáždila dostatek důkazů a další, například posudek neurologa, nebyly zapotřebí. "Důkazními návrhy obhajoby se obecné soudy řádně zabývaly, avšak dospěly k závěru, že skutkový stav byl náležitě a spolehlivě zjištěn již provedenými důkazy, a provedení dalších důkazů by na posouzení skutkového stavu a viny stěžovatele již nemělo žádný vliv," stojí v usnesení zpřístupněném v databázi soudu.

Chtěl půjčit peníze

Otec tří dětí se k vraždě přiznal. Přitížila mu recidiva, konkrétně čtyři záznamy za majetkovou trestnou činnost.

Jedenadvacetiletá žena z Mostu zemřela předloni 6. ledna ve svém pronajatém bytě pod Vyšehradem. S o čtyři roky starším vrahem se seznámila zhruba dva měsíce předtím, když začala zpívat v jeho kapele. Zadlužený Funda ji chtěl připravit o 15 000 korun, za něž si chtěla koupit notebook.

Požádal dívku, aby mu připravené peníze půjčila. Když ho odmítla a odešla umýt nádobí, vzal jí bankovky z kabelky. Dívka ho však viděla a začala na něj křičet. Funda se ji poté rozhodl zabít kuchyňským nožem. Nejprve jí dvakrát podřízl hrdlo a pak jí zasadil přes 30 ran. Pachatel po činu podle spisu zahladil stopy, vzal peníze a dívčin mobil a z bytu odešel. Zavražděnou později objevil soused.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám