Hlavní obsah

Paraglidista v Beskydech uvízl v koruně stromu

– Morávka
Právo, plk

Mladý paraglidista nezvládl v sobotu odpoledne v Beskydech přistání a dopadl do koruny stromu na vrchu Prašivý nedaleko Morávky. Dolů mu museli pomoci členové horské služby.

Foto: Horská služba Beskydy

Paraglidista v Beskydech uvízl na stromě

Článek

Paraglidista zůstal bezmocně viset v popruzích mezi větvemi. Naštěstí jeho dopad viděl vedoucí jiné paraglidistické školy, zavolal horskou službu. Ta to měla ze stanice na Javorovém k místu nehody přibližně 15 kilometrů po hřebenu hor.

„I přesto, že na čtyřkolce mohli cestu zvládnout poměrně rychle, nakonec se dostali k visícímu muži za více než jeden a čtvrt hodiny,“ sdělil Marcel Svoboda z Horské služby Beskydy.

Na jediné cestě, kterou mohli použít, bylo mnoho polomů. „Neustále jsme museli objíždět padlé stromy. V jednom úseku jsme se dokonce museli prořezat motorovou pilou,“ vysvětlil.

Když členové horské služby k paraglidistovi dorazili, s pomocí stoupacích želez vylezli na strom, na kterém visel, a pomocí lanové techniky ho šetrně dopravili na zem. Mladík byl naštěstí nezraněn.

„Celá akce, jindy v podstatě rychlá a jednoduchá, trvala víc než čtyři hodiny. Na vině je situace v horních partiích pohoří, kde leží mnoho spadlých stromů jeden přes druhý. I obvykle bez problémů průchodné cesty jsou nyní zatarasené,“ okomentoval záchrannou akci Radim Pavlica, náčelník beskydské horské služby.

Dodal, že návštěvníci hor by s touto situací měli počítat a plánovat s ohledem na ni své aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám