Hlavní obsah

Skupina se přihlásila k zapálení policejních aut. Je to prý solidarita s vězněm

– Praha

K zapálení dvou policejních aut v Praze se v pondělí přihlásila Síť revolučních buněk, která tím chtěla vyjádřit solidaritu s anarchistou Martinem I. Ten je ve vazbě kvůli podezření, že plánoval teroristický útok na vlak. Policie se oznámením o odpovědnosti za útok zabývá.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky řádění žháře před policejní služebnou. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Skupina se k zapálení přihlásila e-mailem, který redakce obdržela v pondělí odpoledne. Jeho pravost však nelze nijak ověřit. Policejní mluvčí Tomáš Hulan uvedl, že e-mail už obdržela také policie a nyní se jím zabývají kriminalisté. „Další informace k tomu v tuto chvíli nemáme,“ dodal Hulan.

Dvě policejní auta hořela v noci na neděli v pražských Hájích. Byla zaparkovaná před služebnou a používali je hlavně dopravní policisté. [celá zpráva]

Síť revolučních buněk v e-mailu uvádí, že Martin I. je držen ve vazbě v pražské pankrácké věznici, kde je údajně vystaven mučení, protože je vegan.

„Martin nechce pojídat těla zbytečně zabitých zvířat. Nechce jíst ani vejce, mléko a jiné produkty získávané týráním zvířat. Předtím než byl uvězněn, živil se dlouhodobě čistě rostlinnou, tedy veganskou stravou. Vězeňská správa toto jeho právo nyní potlačuje,“ tvrdí skupina v e-mailu.

Prý mu jde o život

„Vězeňská služba mu odmítá veganskou stravu poskytovat, a to navzdory tomu, že poskytování veganské stravy je součástí směrnic vězeňské správy a jiní věznění vegani takovou stravu dostávají. Martin je nepochybně oběť mučení, jehož následkem mohou být vážné zdravotní komplikace nebo smrt,“ stojí ve vyjádření.

Mluvčí vazební věznice Jiří Dolejší se ke konkrétním osobám odmítl vyjádřit, ale obecně slova skupiny popřel. „Vaříme vegetariánskou stravu, ale máme také dalších 23 diet jako například na celiakii nebo náboženskou stravu. Máme také dietní sestru, která s vězni spolupracuje,“ sdělil Novinkám Dolejší.

Síť revolučních buněk o sobě dala vědět loni v létě, kdy se přihlásila k jiným útokům na policejní auta. Tehdy to byla údajně odplata za zásah policie proti skupině, která plánovala útok na vlak s vojenským materiálem. [celá zpráva]

Trojice, v níž byl podle serveru lidovky.cz i Martin I., byla zadržena loni v květnu. Jsou obviněni z přípravy teroristického útoku, za což hrozí až dvacetileté vězení nebo výjimečný trest.

Při zátahu policisté na jednom z brněnských sídlišť objevili trubku naplněnou výbušninou, kterou chtěla skupina podle vyšetřovatelů použít ke spáchání útoku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám