Hlavní obsah

Policista ztloukl obuškem předvedeného muže, pak usnul v křesle

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Před třemi lety byl plzeňský policista Michal Karpas za hrdinu, když z rukou primátora města přebíral ocenění za včasnou evakuaci tří lidí z hořící budovy. V pondělí se 27letý inspektor ocitl ve zcela opačné pozici. Jako obžalovaný ze zneužití pravomoci a ublížení na zdraví se před soudem zpovídá z toho, že na služebně ztloukl obuškem předvedeného muže a zlomil mu žebro. Navíc se to ještě snažil ututlat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Máchal proti mně rukama, z toho jsem vyvodil, že mě chce napadnout. Tak jsem použil donucovacích prostředků,“ obhajoval Karpas deset ran pendrekem, po kterých skončil Luděk Boledovič v péči lékařů.

Podle žalobkyně Ireny Kondrové neměl policista k takovému zákroku zákonný důvod a o použití donucovacích prostředků nesepsal žádný úřední záznam. Přiznal se až po dvou měsících, kdy už případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cítil jsem, že mám horečku. Sedl jsem si do křesla, zavřel oči a usnul
obžalovaný policista

Incident se odehrál před rokem na policejní služebně ve středu města. Boledoviče tam v noci přivezla hlídka kvůli ověření totožnosti. „Byl vulgární, posílal nás do prd... a vyhrožoval, že má bratra na policejním prezídiu a ten se postará o to, abychom přišli o práci. Najednou se zvedl z lavice, vykročil proti mně se slovy, že už toho má dost. Udělal přitom prudký pohyb a já jsem to vyhodnotil tak, že na mě chce zaútočit,“ vypovídal Karpas, co předcházelo samotnému zákroku.

V tu chvíli poprvé použil obušek. „Praštil jsem ho do ruky v domnění, že se zklidní. Jenže on neustoupil, naopak začal proti mně mávat rukama. Tak jsem mu dal několik dalších ran, dokud se nestáhl a neposadil se zpátky,“ pokračoval policista, který v té době fungoval jako asistent dozorčího služebny.

Dobrovolně šel na inspekci

Muž se pak podle něho zklidnil, nadiktoval osobní údaje. „Poté jsem dostal od dozorčího pokyn, že ho mám propustit. Ještě jsem se ho ptal, jestli nepotřebuje doktora. Poslal mě do háje, ať se o něho nestarám,“ řekl Karpas. Ten se pak usadil do křesla a spal až do rána.

„Už na začátku služby jsem se necítil moc dobře, po tom zákroku u mě extrémně vzrostla nevolnost, měl jsem křeče v břiše, bolelo mě snad úplně všechno a cítil jsem, že mám horečku. Sedl jsem si do křesla, zavřel oči a usnul. Vzbudil jsem se až ráno,“ vypovídal dále Karpas.

Později hrál mrtvého brouka, vzal si na nějaký čas dovolenou. „Hloupě a nesmyslně jsem celou věc zatajil. Když to začala vyšetřovat inspekce, dostal jsem hrozný strach, že přijdu o práci. Pak mi to ale nedalo, tak jsem dobrovolně přišel na inspekci, abych celou věc uvedl na pravou míru,“ uzavřel Karpas.

Reklama

Výběr článků

Načítám