Hlavní obsah

Omlouvat ničení cizího majetku emocemi? To tedy ne, vzkázal justici Nejvyšší soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útok na majetek jako způsob řešení mezilidských konfliktů nelze ospravedlnit emocemi. Takový vzkaz poslal do justice Nejvyšší soud v Brně (NS), když zrušil osvobozující rozsudek nad Milošem Morongem (43). Toho Krajský soud v Plzni loni v červenci zprostil obžaloby z poškození cizí věci s odůvodněním, že reagoval v záplavě emocí, a byť jeho jednání naplnilo všechny formální znaky trestného činu, ve skutečnosti se jednalo o čin společensky zcela neškodný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Proti tomu podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Byl přesvědčený o tom, že pro neuplatnění trestního postihu nebyl zákonný důvod. A NS mu dal za pravdu. „Že obviněný jednal v jistém emocionálním vypětí, nemá na jeho trestní odpovědnost vliv. Okolnosti případu závěr o absenci škodlivosti činu pro společnost neumožňují,“ upozornil NS.

Připomeňme si, o co vlastně šlo. Morong před půldruhým rokem v Sušici během slovní rozepře poničil vozidlo Radovana Lyera, který se zastal řidičky poté, co při výjezdu z parkoviště lehce narazila do vozidla řízeného právě Morongem. Ten podle Lyera z vozidla vystoupil společně s manželkou a začali ženě v druhém autě nechutně nadávat.

„Uráželi ji takovým způsobem, že jsem musel zasáhnout a slovně se jí zastat. Načež ten muž mě chtěl nejdříve praštit, pak mi urazil zrcátko a zlomil klíček v zapalování se slovy, že nikam nepojedu,“ vzpomínal Lyer s tím, že na místo zavolal policii.

Škoda 20 tisíc

Morong u soudu tvrdil, že chtěl po Lyerovi vysvětlení, komu bylo určené slovo kráva, které pronesl během vypjaté situace směrem k zainteresovaným osobám.

„Obviněný se mohl domnívat, že je tato nadávka adresována jeho manželce, proto reagoval náhle, nekontrolovatelně a impulzívně tak, že naskočil na nášlap vozidla poškozeného, naklonil se dovnitř a zalomil klíč v zapalování,“ píše se v rozsudku plzeňského krajského soudu s tím, že se ze strany Moronga jednalo o emocionálně situačně podmíněnou náhlou reakci, po které se uklidnil a choval se zcela adekvátně.

Já jsem tu paní zachránil a nedostala přes hubu. To bych udělal znovu.
poškozený Radovan Lyer

I výši způsobené škody přes 20 tisíc korun, která více než čtyřnásobně převyšuje hranici pro trestný čin, považoval krajský soud za nevýraznou. Případ proto postoupil k vyřízení přestupkové komisi.

„Nelze přehlédnout, že se poškozený zastal řidičky, která byla zcela nevybíravě slovně napadena obviněným a jeho manželkou. Byl to tedy obviněný, kdo jako první vystupňoval konflikt pramenící ve své podstatě z nezávažné dopravní nehody,“ konstatoval NS.

Soud případ znovu projedná

Upozornil dále na to, že i sám Morong k motivu činu doznal, že jej chování poškozeného provokovalo a fyzickým útokem na jeho majetek mu chtěl dát dostatečně najevo, aby se do konfliktu dále nezapojoval.

„Takový způsob řešení mezilidských neshod vážně narušuje spořádané vztahy ve společnosti. A pokud má trestní právo plnit svoji ochrannou funkci, nemůže k němu zůstat lhostejné,“ uzavřel NS. Případ tak znovu bude projednávat Krajský soud v Plzni, který je v rozhodování vázaný právním názorem NS.

Rozhodnutí NS potěšilo i Lyera. „Je to krásné,“ reagoval na výsledek dovolání. Sám od začátku tvrdil, že rozsudek krajského soudu je postavený na hlavu. „Nechápal jsem, že řekne o člověku, který svévolně ničí cizí věci, že je hodný chlapec a že je to v pořádku. Já jsem tu paní zachránil a nedostala přes hubu. To bych udělal znovu,“ dodal Leyr.

Anketa

Jsou podle vás vypjaté emoce omluvou pro ničení cizího majetku?
Ano
2 %
Ne
98 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3276 čtenářů.

Související téma:

Foto: Igor Zehl, ČTK

Budova Nejvyššího soudu v Brně

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám