Hlavní obsah

Řidiči spáchali v Česku téměř půl miliónu přestupků, nejčastěji jezdí příliš rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči na českých silnicích spáchali během loňského roku 447 tisíc přestupků a trestných činů. Meziročně se tak počet odhalených provinění za volantem snížil zhruba o deset procent. V tiskové zprávě to v pondělí uvedlo ministerstvo dopravy. Zhruba pětina všech přestupků připadla na řidičky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejčastější přestupky, které řidiči na silnicích páchají, se příliš nemění. S téměř 37 procenty vede překročení rychlosti v obci o méně než 20 kilometrů v hodině. Na druhém místě pomyslného žebříčku loňských statistik je nepoužívání ochranných prostředků, jako jsou bezpečnostní pásy nebo ochranná přilba při jízdě na motocyklu.

Přes deset procent odhalených přestupků pak připadá na telefonování za jízdy a další případy, kdy se řidič nevěnuje řízení. Mezi častými prohřešky se pravidelně objevuje řízení pod vlivem návykové látky, které představuje zhruba 1,8 procenta pokutovaných případů.

Největší počet přestupků policie odhalila ve Středočeském kraji (61 336), nejméně jich připadá na Karlovarský kraj (12 888).

Během loňska se rovněž vybodovalo, tedy nasbíralo všech dvanáct trestných bodů, 6031 řidičů. Alespoň jeden trestný bod evidoval centrální registr k 31. prosinci 2015 u zhruba půl miliónu šoférů, což odpovídá více než osmi procentům všech registrovaných řidičů v Česku. Necelých 40 tisíc mělo k tomuto datu v evidenci registru řidičů zapsaných 12 trestných bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám