Hlavní obsah

Nová kauza Homolka se týká tří okruhů veřejných zakázek nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Aktuální trestní stíhání v souvislosti s hospodařením pražské Nemocnice Na Homolce v letech 2004 až 2012 se týká tří okruhů veřejných zakázek. Jedním z nich jsou poradenské služby, druhým dodávka pro pracoviště navigované chirurgie a třetí poskytování správy a vývoje aplikací. Uvedl to v pátek dozorující státní zástupce Zdeněk Matula.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Státní zástupce Zdeněk Matula

Článek

Tři z pěti obviněných podle Matuly patří k zaměstnancům zadavatele, tedy nemocnice. Protikorupční policisté ve čtvrtek zveřejnili, že stíhají pět lidí za uzavírání smluv nevýhodných pro nemocnici. Pětici, která prý způsobila škodu přes deset miliónů korun, obvinili z trestných činů přijetí úplatku, podplacení a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění jsou stíháni na svobodě, informace k jejich totožnosti nesdělila ani policie, ani státní zastupitelství.

„Obviněné jsou fyzické osoby a jde o tři zaměstnance zadavatele a dva zástupce dodavatelů," sdělil dnes Matula. V okruhu poradenských služeb podle něj figurují dva obvinění, stejně tak ohledně dodávky zařízení pro chirurgické pracoviště. Tří obviněných se pak týká zakázka k aplikacím.

Dbalému do kapsy 28 miliónů

Matula dozoruje i další trestní stíhání související s nemocnicí. Obžaloval někdejšího šéfa instituce Vladimíra Dbalého, primáře chirurgie Michala Toběrného a dalších pět lidí kvůli údajnému ovlivnění dvou zakázek z roku 2009 – tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 miliónů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 miliónů korun. Do Dbalého kapsy šlo prý 28 miliónů.

Loni v dubnu policie obvinila ohledně dalších zakázek nemocnice šest lidí, kteří údajně instituci poškodili o více než 50 miliónů korun. Podle médií je mezi stíhanými opět Dbalý, dále David Michal z advokátní kanceláře MSB Legal či bývalý poradce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp. Zakázky se týkaly účetních, medicínsko-právních a poradenských služeb. Obvinění si mezi sebou údajně předali úplatky v celkové výši přes deset miliónů korun.

Neurochirurg Dbalý vedl Homolku od konce roku 2006 do března 2012, kdy ho vystřídal další neurochirurg Michal Šetlík. Před Dbalým nemocnici šéfoval Oldřich Šubrt.

Výběr článků

Načítám