Hlavní obsah

Vrahovi, který nechal svého zaměstnance zakopat tělo, soud snížil trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vrchní soud (VS) v Olomouci v úterý snížil z 20 na 18 let trest Ivo Kaňokovi (30) z Ostravy, jenž předloni brutálně zavraždil šéfa firmy, které dlužil peníze. Vyhověl tak odvolání obžalovaného proti verdiktu Krajského soudu v Ostravě z loňského 6. listopadu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Kaňok byl obžalovaný z vraždy a také z šíření poplašné zprávy.

Článek

„Trest na samé horní hranici zákonné sazby, která činí 15 až 20 let, je podle našeho názoru nepřiměřeně přísný. Zohlednit jsme museli to, že Kaňok se z větší části doznal, spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení, a také to, že podle znalců není zcela vyloučena jeho resocializace,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Případ se odehrál necelý týden před Vánocemi, kdy Kaňok vylákal šéfa firmy, které dlužil částku ve výši 142 tisíc korun, na odlehlé místo při stavbě protipovodňové hráze v Ostravě-Koblově a vytáhl tam na něho nůž. Své oběti zasadil více než dvě desítky ran po celém těle.

Oznámil bombu

Poté zavolal svému podřízenému a přikázal mu, aby přišel na místo činu a mrtvolu zakopal. Ten to později oznámil na policii. Vrah mezitím odjel v podnikatelově autě, které se snažil prodat.

U soudů tvrdil, že na schůzku nejel s úmyslem zabíjet. Kdyby se s ním druhý muž nezačal přetahovat o nůž, nic by se prý nestalo. To, že zakopání těla uložil svému zaměstnanci, stejně jako pozdější pokus prodat jeho auto, označil za zkrat.

Kromě vraždy se Kaňok dopustil rovněž šíření poplašné zprávy. Na tísňovou linku oznámil, že ve stavební firmě ze Slezské Ostravy, které dlužil peníze, jsou umístěny nálože. Policie proto musela její areál evakuovat. Na místo byly vyslány desítky policistů a strážníků, žádné výbušniny se ale nenašly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám