Hlavní obsah

Moravskoslezští záchranáři měli perné Vánoce. Vyjížděli téměř tisíckrát

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvízlé rybí kosti v krku, zvracení s kolikami břicha, ale i exploze římské svíce a úraz při rozsvěcení vánočního stromečku. Záchranáři na severu Moravy a ve Slezsku pracovali během vánočních svátků v plném nasazení. Během tří svátečních dní vyjížděli téměř tisíckrát. Právo o tom informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V průběhu Štědrého dne to bylo 300 případů, 25. prosince 320 událostí a v sobotu na svatého Štěpána dokonce 340 výjezdů sanitních vozidel,“ uvedl Humpl s tím, že z velké části převažovali starší pacienti s interními onemocněními.

Jedním z důvodů je každoročně to, že i vážněji nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. „Jejich zdravotní stav se v době pobytu doma nezřídka opět zhorší a pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Jsou to ponejvíce nemocní s oběhovými obtížemi, vysokým krevním tlakem, dušnostmi, kolapsy a podobně. Také zaznamenáváme řadu pacientů s epileptickými záchvaty či nemocných s diabetem, ale i osoby s psychiatrickými obtížemi,“ vysvětlil Humpl.

Nárůst nevolností a kolik

Upozornil, že o letošních svátcích v Moravskoslezském kraji velmi narostl počet nevolností se zvracením a kolikovité bolesti břicha. Posádky záchranné služby totiž od čtvrtka do soboty ošetřovaly více než pět desítek takových stavů.

Moravskoslezští záchranáři ale zasahovali také u řady dalších událostí. Typicky vánočními byli během štědrovečerního času například hned čtyři pacienti s uvízlými rybími kůstkami v krku, kteří měli dechové obtíže. Jednalo se o dvě děti a dvě dospělé osoby.

Úraz při rozsvěcení stromečku

Zásah záchranářů byl nutný i u muže, jenž byl zasažen elektrickým proudem ze svíček. „Úraz se stal při rozsvěcování vánočního stromečku. Stav postiženého se naštěstí jevil jako středně závažný a byl při vědomí,“ popisoval mluvčí.

Ve večerních hodinách 24. prosince museli záchranáři ošetřovat také třiatřicetiletého pacienta v Ostravě, jemuž v ruce explodovala tzv. římská svíce. Utrpěl těžké poranění v oblasti dlaně a prstů a musel být transportován do traumacentra ostravské fakultní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám