Hlavní obsah

Lihový boss Březina dostal 13 let vězení

Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Krajský soud v Olomouci v úterý poslal na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou lihového bosse Radka Březinu, jeho bratr Tomáš dostal čtyři roky, protože spolupracoval s policií. Dalších šest obžalovaných si odsedí až 12 let za mřížemi. Organizovaná skupina připravila stát krácením daní o téměř sedm miliard korun.

Soudce Eduard Ondrášek k rozsudku v kauze Radka BřezinyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Soud nechal zabavit šéfovi lihové mafie majetek i směnky. Mezi jeho dlužníky je i bývalý poslanec Tomáš Ulehla z ODS. Dluží mu 200 tisíc korun. Trest propadnutí majetku za 1,6 miliónu korun dostal i Tomáš Březina. Soud mu zabavil i směnky na miliónové částky.

Blízký spolupracovník bosse Lubomír Kaláč, který začal činnost skupiny odkrývat jako první, dostal devět let a dva měsíce, propadnul mu rovněž majetek. Je to o tři roky více, než požadoval žalobce. Dvanáct let dostal jednatel Morávia-Chem Radek Menšík.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Většina obžalovaných, kteří při Březinově nelegálním byznysu dělali spíše manuální práce, se u soudu doznala.

ObžalovanýTrest
Radek Březina13 let vězení
Tomáš Březina4 roky vězení
Lubomír Kaláč9 let a 2 měsíce vězení
Radek Menšík12 let vězení
Rostislav Hanulík6 let vězení
Václav David9 let a 2 měsíce vězení
Ivan Kovařík9 let a 2 měsíce vězení
Tomáš Pantlíktříletá podmínka

„Plně doznávám svou vinu, jak jsem se podrobně doznal v červenci loňského roku a později i v prosinci. Byl jsem to já, kdo vše vymyslel, organizoval a řídil. Od čištění lihu filtrací v Ostravě přes fiktivní denaturace v Morávia-Chemu v Hrobicích u Zlína. Já jsem z toho měl prospěch a lidem dával příkazy,“ uvedl lihový boss ve své závěrečné řeči.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Spolupracující obviněný Tomáš Březina (vpravo) u úterního vyhlašování rozsudku

„Jak je psáno v obžalobě, že já jsem ta hlava, tak je to pravda. Nic neumenšuje moji vinu. Nesnažím se na úkor jiného umenšovat svou vinu a jsem připraven nést následky. Zasloužím si trest na samé horní hranici trestní sazby,“ poznamenal Březina. Žalobce pak takový trest navrhl.

Stát okrádali 14 let

Březinův mladší bratr Tomáš, který spolupracoval s policií a žalobcem, na konci procesu uvedl: „Pustil jsem se do spolupráce, vím, jak mě vnímá národ, jakou mám nálepku. Že jsem práskač. O to těžší, že vypovídám proti bratrovi, otci. Popsal jsem, kolik peněz Radek vydělal. Je to přes 40 výslechů, přes 400 hodin mimo toto řízení. Spolupráce má fatální důsledky, jsem odsouzen okolím, známými, širší rodinou a nakonec i bližší rodinou,“ konstatoval Tomáš Březina. Státní zástupce mu navrhl čtyři roky vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u úterního vyhlašování rozsudku

Radka Březinu, jeho mladšího bratra Tomáše a dalších šest kumpánů lihového gangu viní žaloba z účasti na organizované zločinecké skupině a z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby ve formě spolupachatelství. Český stát měl Březinův lihový gang připravit o téměř sedm miliard korun.

Těchto zločinů se měl dopouštět nejméně po dobu čtrnácti let do roku 2012, a to při nelegálním obchodování s nezdaněným lihem. Ten měl přitom projít znehodnocením a nebyl určen pro výrobu alkoholických nápojů. Skupina ho však prodávala dál. Takto jejíma rukama prošlo 21 miliónů litrů lihu.

Radek Březina si odpykává 16měsíční trest za nelegálně držené zbraně a munici, který mu v červnu uložil Krajský soud ve Zlíně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám