Hlavní obsah

Dva mladíci stanuli před soudem kvůli ubití samotářského bezdomovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové ve středu začal řešit případ dvou mladíků, kteří podle obžaloby letos v srpnu v Pardubicích brutálním způsobem ubili bezdomovce. Oba obžalovaní jsou mladiství, soud se proto koná s vyloučením veřejnosti. Veřejně bude vyhlášen jen rozsudek. Mladíkům v případě odsouzení za vraždu hrozí až deset let vězení.

Foto: Policie ČR

Mladíci v době, kdy po nich pátrala policie.

Článek

Útočníci prý bezdůvodně napadli pětapadesátiletého bezdomovce 3. srpna u pardubického autobusového nádraží. Podle policie přijeli do Pardubic na kolech už s úmyslem se s někým poprat a měli s sebou i vzduchovou pistoli a boxer. „Zaútočili na spícího muže, který se nestačil bránit," uvedl dříve kriminalista Robert Veleta.

Jeden z mladíků podle spisu skočil nohama oběti na hrudník a břicho. Oba zasáhli bezdomovce několika ranami do těla a obličeje ze vzduchové pistole, jeden z nich jej udeřil i boxerem do hlavy. Bezdomovce údajně sadisticky mučili také nůžkami, které našli v jeho batohu, a jeho francouzskou holí. Zapálili mu také vlasy a oheň pak udusili šlápnutím na hlavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konflikt s dalšími bezdomovci

Celý útok trval asi půl hodiny a muž ještě nějakou dobu žil. Útočníci ho podle žaloby nechali bez pomoci a odešli, jen řekli o něco dál kolemjdoucímu, že poblíž leží opilý člověk, aby zavolal záchranku. Později měli v areálu letního kina konflikt s dalšími bezdomovci.

Mrtvý byl podle policie v podstatě bezproblémový samotářský člověk, žijící mimo společnost. Před smrtí byl pod vlivem alkoholu, a proto usnul na lavičce. Policie oba mladíky původně obvinila z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Později jejich čin překvalifikovala a navrhla obžalobu pro vraždu.

„Oba mladíci jsou nyní ohroženi trestní sazbou pět až deset let odnětí svobody oproti původnímu jednomu roku až pěti letům," uvedla v listopadu mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. Ke změně kvalifikace vedly kriminalisty zejména závěry znaleckých posudků z oboru soudního lékařství, psychiatrie a psychologie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám