Hlavní obsah

Za střelbu na auto a loupež jde mladík na 12 a půl roku do vězení

Právo, Miroslav Homola
Brno

Na dvanáct a půl roku do věznice s dozorem poslal krajský soud v Brně jednadvacetiletého Lukáše Minaříka. Za pokus vraždy, nebezpečné vyhrožování, nedovolené ozbrojování a loupež přitom mladíkovi hrozil trest až do dvaceti let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Minařík u soudu uznal, že si notně pokazil život

Článek

Minařík letos v červnu ukradl svému otci revolver, se kterým nejprve zaútočil na projíždějící auto u brněnské části Žebětín. Na vůz vystřelil a kulka, která prošla předním sklem, jen se štěstím minula řidiče a vzápětí prostřelila i sedadlo spolujezdce. Mladík poté ještě ohrožoval se zbraní v ruce další auto, to se mu však vyhnulo a řidič, který jel z nedalekého autodromu, před střelcem ujel.

Minařík poté - opět se zbraní vykradl prodejnu večerky v Brně - v Bystrci, kde prodavači pod pohrůžkou použití zbraně sebral několik tisíc korun včetně drobných.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mladík u soudu své činy doznal a útok označil za osudovou životní chybu. K činu se prý odhodlal proto, že potřeboval získat finanční hotovost. Po činu vzápětí odjel na Slovensko, podle vlastních slov za kamarádem. Tam ho také po vyhlášeném celostátním pátrání zjistila ve městě Martin slovenská policie, která ho vydala českým orgánům. Minařík s tím souhlasil.

Obhajobě soud nevěřil

U soudu se hájil tím, že při střelbě jednal v rozrušení, auto na něj údajně znenadání najelo, a proto vystřelil. Argumentům však soud neuvěřil a chování Minaříka posoudil jako úmyslné jednání s rozmyslem a podle toho také postupoval při vynesení rozsudku.

Trest při dolní hranici rozpětí i skutečnost, že byl Minařík poslán do mírnějšího režimu vězení s dozorem a nikoli zvýšeným dozorem zdůvodnil předseda senátu skutečností, že se odsouzený může ještě úspěšně resocializovat a napravit především pak získáním pracovních návyků, k čemuž bude mít v mírnějším režimu větší příležitost.

Odsouzený si ponechal lhůtu pro možné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám