Hlavní obsah

Stýskalo se mi, vysvětloval vězeň útěk z kriminálu. Dostal dalších 18 měsíců

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Karlovarský soud v pondělí prodloužil o 18 měsíců pobyt ve vězení Tomáši Kissovi za říjnový útěk z káznice v Ostrově nad Ohří. Jednadvacetiletý recidivista přeřezal mříž v dozorové části věznice a následně přelezl plot kolem objektu. Policie ho dopadla druhý den v Chomutově, kde se skrýval u své matky.

Foto: Policie ČR

Tomáš Kiss na policejním snímku

Článek

Za maření výkonu úředního rozhodnutí Kissovi hrozil až pětiletý trest, státní zástupce navrhoval dva roky.

„Při rozhodování jsme zohlednili, jak se obžalovaný k celé věci postavil. Přihlédli jsme zejména k jeho plnému doznání a projevené lítosti,“ uvedla předsedkyně senátu Michaela Jasová s tím, že obě strany se vzdaly odvolání a rozhodnutí tak nabylo okamžitě právní moci. Kiss má z minulosti škraloupy především za majetkové delikty. Poslední trest si odpykával za krádež auta.

Podle Jasové vysvětlil motiv útěku steskem po rodině. „Udělal to poté, co jeho žádost o podmíněné propuštění z výkonu trestu soud zamítl. Sám uvedl, že jednal impulzívně a dokonce prý dostal vynadáno od rodiny, že si tím přidělal jen další problémy,“ sdělila dále Jasová.

Je mrštný

Kiss při útěku využil své mrštnosti a zkušeností s parkurem, což je disciplína, ve které mladí lidé překonávají různé překážky v městském a přírodním terénu. „K útěku mu nikdo nepomáhal. Našel si nějaký nástroj, který si přizpůsobil k tomu, aby mohl přeřezat mříž,“ pokračovala soudkyně.

Kisse na svobodě někdo udal. „Na základě zveřejněného pátrání jsme na linku 158 dostali od občanů informaci, že by se měl uprchlý trestanec pohybovat v jedné z ulic v Chomutově. Když tam dorazili policisté, hledaný muž se dal na útěk a v podstatě vběhl do náruče další hlídce, která na místo přijela,“ popsal průběh zadržení policejní mluvčí Pavel Valenta.

Vedení vězeňské služby už také rozhodlo, že za Kissův útěk nikoho trestat nebude. „Ze strany příslušníků a zaměstnanců VS ČR nebylo zjištěno žádné pochybení, nicméně vliv na útěk mělo zastaralé stavebně technické vybavení věznice,“ sdělil mluvčí VS Robert Blanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám