Hlavní obsah

Schizofrenik měl přizabít otce. Táta spadl z půdy, brání ho rodina

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zlomená ruka, otřes mozku, rozbitá hlava, zhmoždění hrudníku a beder. To jsou jen některá zranění, která museli záchranáři ošetřit muži v jedné z obcí na Brněnsku. Podle vyšetřovatelů jej brutálně napadl jeho dospělý syn, který trpí schizofrenií. Rodina včetně otce ale sveřepě tvrdí, že zranění si způsobil po pádu z půdy, kde byl pro seno. Rozhodnout, co se stalo, bude muset brněnský krajský soud, přičemž synovi za pokus o vraždu hrozí až 18 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K celé události došlo loni na začátku dubna. „Po předchozí slovní rozepři úmyslně napadl svého otce tak, že ho blíže nezjištěným tupým nástrojem, pravděpodobně baseballovou pálkou nebo dřevěnou holí, opakovaně silnými údery bil do hlavy a do dalších částí horní poloviny těla,” řekla v obžalobě státní zástupkyně. Podle ní se jednalo o útok, kterým byl ohrožen i život poškozeného. K fatálním následkům nedošlo jen proto, že se bránil, dodala.

„Zrovna jsem trhala před domem pampelišky, když jsem uslyšela hluk. Manžel ležel na zemi a plakal. Řekl mi, že spadl z půdy nebo ze žebříku. Naříkal, že ho všechno bolí. Syn začal plakat a volal: Tatínku, co se ti stalo?“ vypověděla matka obžalovaného. Její verzi potvrdil i údajně napadený muž s tím, že nesl krabici se senem, když o něco zakopl a spadl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dcera: Rodiče ho kryjí

Proti verzi rodiny se postavila jen dcera. Ta kontaktovala bratrovu psychiatričku s tím, že právě její bratr otce skutečně napadl. „Navíc se domnívá, že se něco takového nestalo poprvé. Rodiče ale prý všechno kryjí, aby se syn nedostal do problémů,“ mínila lékařka.

Verzi o pádu z půdy navíc rozcupovali i soudní znalci. „Jednoznačně odmítli, že by ke zranění mohlo dojít tak, jak to popisuje otec. Na jeho těle byly jasné známky útoku jiné osoby válcovitým předmětem. V domě, kde k činu došlo, byl kromě napadeného a jeho ženy jen obžalovaný. Ten navíc vládne opravdu velkou fyzickou silou,“ upozornila státní zástupkyně.

„Celý případ stojí na pochybách a nejasných souvislostech. Nikdo to napadení nemůže dokázat. Proti klientovi není žádný jasný důkaz,“ tvrdil obhájce. Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou má vynést verdikt v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám