Hlavní obsah

Bezcitný vrah po 22 letech na svobodě. Už zase pouští hrůzu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Nejdříve ho nutil podřezat si žiletkou žíly. Pak se do něj pustil paličkou na maso a nakonec mu sekerou vytloukl mozek z hlavy. Při čtení více než dvacet let starého rozsudku nad Lubošem Egerem běhá mráz po zádech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dnes skoro padesátiletý vrah, kterého tehdy znalci označili za téměř nenapravitelného psychopata, je po odsezení 22letého trestu na svobodě a znovu pouští hrůzu. Své o tom vědí nocležníci z ubytovny v Klatovech, kde Eger, který si už stačil změnit jméno, před dvěma týdny řádil s nožem v ruce. Svědci Právu řekli, že běhal po chodbě a láteřil, že všechny Rumuny podřeže.

Pifku měl na svého rumunského spolubydlícího, kterého podezíral, že mu ukradl mobilní telefon. „Skočil po něm a máchal mu před obličejem nožem,“ uvedl svědek. Cizinec utekl a schoval se na pokoj k příbuzným. „Ten muž si před dveře toho pokoje postavil židli, sedl si na ni a řekl, že tady bude hlídat, dokud se telefon nenajde. Přitom pořád ťukal nožem do opěradla. Byl opilý a agresivní,“ pokračoval svědek.

Rumuni zavolali na pomoc policisty, aby muže zklidnili. Ti případ vyšetřují jako podezření z trestného činu nebezpečné vyhrožování. Právo zjistilo, že Luboš Eger už stačil během krátkého pobytu na svobodě vyfasovat podmíněný trest za podvod.

Podle rozsudku Krajského soudu v Plzni z roku 1992 vraždil Eger ze msty. Obětí byl tehdy 35letý muž, který měl proti němu svědčit u soudu, když od něj předtím dostal nakládačku. Eger ho označil za špinavého udavače a jeho odstraněním si sliboval lepší pozici pro tehdejší trestní řízení.

Třináct ran do hlavy

Soudce upozornil na to, že šlo o vraždu provedenou zvlášť surovým a trýznivým způsobem. „Poškozený prožíval jak fyzická, tak i psychická muka nejméně hodinu,“ konstatovali znalci s tím, že pachatel trpí psychopatií projevující se mimo jiného agresivitou a hysterií.

Smrtelným zraněním bylo třináct sečných ran ostřím sekery do hlavy, které obžalovaný zasadil poškozenému velkou silou v době, kdy už bezvládně ležel na zemi a nezmohl se na žádný odpor.

Eger ale u soudu vinu popíral. „Ten den jsem byl opilý, skoro na nic si nepamatuji. Vím ale, že jsem žalovaný skutek nespáchal,“ tvrdil z lavice obžalovaných. Později v knize Luboše Veselého Jak se vraždí v Čechách, vše ale barvitě popsal: „Vzal jsem sekyru a začal ho porcovat. Začal jsem ho rozsekávat. Prostě všude, kam mi šla sekyra do jeho těla, tak jsem ho rozsekal. Dvaadvaceti ranama. Nic jinýho si nezasloužil.“

Považoval ho za agenta

V této zpovědi, učiněné ještě ve valdické věznici u Jičína, mluví o oběti jako o policejním agentovi, který byl na něho nasazený. „Vedl jsem takovou partu, která fungovala ve všech směrech, jako kupování zbraní, prodej zbraní, auta se prodávala do Polska, na Ukrajinu, do Litvy a tak. Když jsem se dozvěděl, že jeden z mých kompliců je nastrčenej policajt, svolal jsem svoji bandu a očekával, co bude,“ tvrdí v knize Eger.

„Skončilo to tak, že jsem se rozhodl ho zlikvidovat. Zlikvidoval jsem ho takovým způsobem, že jsem ho úplně rozsekal. Skončil v dost značně porušeným stavu, že když si dneska na to vzpomínám, tak se mi z toho obrátí žaludek,“ píše dále.

Reklama

Výběr článků

Načítám